"Prestižní certifikát bude uplatněn na stávajících i nových projektech v oblasti letectví a dodávek pro vesmírné projekty po boku největších hráčů na trhu," stojí ve zprávě Meopty-optiky, která certifikát (AS9100D & BS EN ISO 9001:2015) využije například u aplikací určených do optických pozorovacích systémů pro piloty. "V letech 2018 a 2019 Meopta-optika očekává naplnění kontraktů v možném objemu až 100 milionů korun jak v oblasti leteckého průmyslu, tak v oblasti vesmírných aplikací," uvedlo marketingové oddělení.

Společnost Meopta-optika byla od roku 2015 certifikována Evropskou kosmickou agenturou ESA pro vývoj a výrobu složitých optických systémů v oblasti komunikační technologie. Meopta kvůli tomu investovala do nových technologií zaměřených především na výroby tenkých vrstev.

Společnosti Meopta-optika v loňském roce vzrostly meziročně tržby o zhruba pětinu na rekordních 2,497 miliardy korun. Firma zároveň zvýšila čistý zisk na 102,3 milionu korun z 21,6 milionu korun v roce 2015.

Generální ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka přičetl růst tržeb a zisku zejména vyšší poptávce po průmyslové optice, za kterou Meopta-optika loni utržila 1,469 miliardy korun, což bylo v meziročním srovnání o 38 procent více. Motorem růstu tržeb byly dodávky pro digitální projekční techniku, 3D aplikace používané ve zdravotnictví, polovodičový průmysl či speciální zaměřovací přístroje.

Pozitivní vliv na hospodaření přerovského podniku měl loni také vysoký zájem o sportovní optiku a úspěch firmy v armádních tendrech na dodávky optických přístrojů. Za sportovní optiku Meopta-optika loni utržila 404 milionů korun a za vojenskou 253 milionů korun.

Většina produkce Meopty-optiky loni mířila na export, který se na tržbách společnosti podílel 80 procenty. Firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Společnosti podle ředitele rostou tržby díky technologické vyspělosti, vlastnímu vývoji a ochotě majitelů firmy investovat. Loni investovala bezmála 180 milionů korun například do stavebních úprav výrobních prostor či nových strojů na přesné obrábění.

Meopta patří mezi významné tuzemské výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika, ve které loni pracovalo 2277 kmenových zaměstnanců, je Čechoameričan Paul Rausnitz.