Poměr rozpočtového schodku k hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 3,5 procenta, zatímco o rok dřív činil 3,2 procenta. Rozpočtové příjmy vzrostly o jedno procento na 3,315 bilionu dolarů, výdaje se zvýšily o tři procenta na 3,981 bilionu dolarů.

Během uplynulého fiskálního roku v úřadu amerického prezidenta vystřídal demokrata Baracka Obamu republikán Donald Trump. Ten prosazuje rozsáhlé snížení daní, které by podle ekonomických analytiků mohlo vést k výraznému poklesu rozpočtových příjmů. Trumpova administrativa tvrdí, že negativní dopady nižších daňových sazeb na rozpočtové příjmy vykompenzuje silnější hospodářský růst.

Americký Senát v noci na dnešek schválil rozpočtový plán, který by mohl otevřít cestu pro snížení daní. Trump dnes slíbil, že snížení daní bude "největší v historii" Spojených států.

"Prostřednictvím kombinace daňové reformy a zmírnění regulace se tato země může vrátit k vysokým úrovním růstu HDP, což pomůže smazat náš rozpočtový deficit," uvedl ministr financí Steven Mnuchin. Plán schválený Senátem nicméně předpokládá, že v příštích deseti letech bude možné snížení daní kompenzovat nárůstem státního dluhu až o 1,5 bilionu dolarů, upozorňuje agentura AP.

pmh spr