Investoři se zaměřují zejména na fúze a akvizice, které považují za přínosnější než společné podniky či aliance, uvedl vedoucí partner transakčního poradenství EY v ČR Peter Wells.

Více než polovina světových firem plánuje v příštím roce nějakou firmu koupit. V Česku je to skoro polovina. "I kdyby se uskutečnil jen zlomek tohoto plánu, znamenalo by to, že je před námi další rekordní transakční rok," doplnil výkonný ředitel EY pro fúze a akvizice v ČR Petr Kříž.

Celkem 90 procent českých společností věří, že domácí ekonomická situace je stabilní, nebo se zlepšuje (proti 76 procentům celosvětově). Stejně jsou na tom podle 90 procent českých respondentů i zisky (82 procent celosvětově). Vedle rostoucí důvěry ve stabilitu trhu fúzí a akvizic se zvyšuje také zájem o investiční transakce. Více než pět transakcí plánuje 44 procent českých lídrů. V roce 2015 to bylo devět procent.

České společnosti usilují spíše o menší a 'chytřejší' transakce. "Šéfové podniků prověřují více potenciálních cílů a uzavírají větší počet menších transakcí, díky kterým rozšiřují svou působnost za hranice svého tradičního odvětví. Zájem mají hlavně o inovativní akvizice, především startupy a firmy zaměřené na technologické inovace," uvedl partner transakčního poradenství EY v ČR Marek Jindra.

Největší riziko dalšího růstu vidí 31 procent českých firem v ekonomické a politické nestabilitě EU. Mezi další rizika řadí například zpomalení globálního obchodu a výkyvy kurzu měn, cen komodit a kapitálových trhů.

Velká Británie se podle průzkumu poprvé v sedmileté historii barometru nedostala do první pětky nejoblíbenějších investičních destinací. Důvodem byl brexit. Udržet pozici největšího světového zahraničního investora by si měla Čína, která loni uskutečnila investice ve více než 50 zemích. První pětku nejvýznamnějších investičních destinací tvoří dále Spojené státy, Německo, Kanada a Francie.

Pro české investory jsou nejatraktivnější cíle v Česku, následují Německo, Čína a USA.