Nejvyšší počet zahájených staveb bytových domů do konce března připadal na Prahu. Ještě v polovině loňského roku to byly zhruba tři čtvrtiny. Od letošního dubna se na první místo dostal Plzeňský kraj, který měl na konci července podíl 27,9 procenta, Praha 22,9 procenta. Následují Středočeský (19,2 procenta) a Jihomoravský kraj (12,5 procenta).

V Praze se do konce července začalo v bytových domech stavět 606 bytů, což je meziročně o 78,1 procenta méně. "Ovšem s výjimkou Prahy celkový počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl zhruba o polovinu. Nárůst je patrný hlavně v Plzeňském a Středočeském kraji. Vedle hlavního města zažívá značný pokles také Olomoucký kraj," uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Podle předsedy představenstva developerské firmy Central Group Dušana Kunovského mají developeři v Praze dostatečnou zásobu projektů. "Naše analýza ukazuje, že se v různé fázi připravuje více než 70 tisíc bytů v 500 projektech. Jen malá část z nich se ale může začít v dohledné době stavět. Při současném tempu povolování výstavby proto trhu hrozí nedostatek nových bytů. To se už teď při aktuálním prodejním boomu projevuje razantním zvýšením cen," uvedl.

Generální ředitel konkurenčního Ekospolu Evžen Korec označil současné legislativní prostředí za nepřátelské. A podle něj není naděje, že by se v dohledné době výrazně změnilo. "Ministerstvo dopravy nyní opatrně couvá ze závazku připravit nový zákon o liniových stavbách, který by výrazně urychlil stavbu klíčové infrastruktury. A zpoždění nabírá také novela klíčového stavebního zákona, která jako jediná může zrychlit získání stavebního povolení," dodal Korec.

Počet nově rozestavěných rodinných domů meziročně vzrostl o 14,3 procenta na 8785. Nejvíce jich připadalo na Středočeský kraj (25,4 pct.), Jihomoravský (13,1 pct.), Moravskoslezský (deset pct.) a Jihočeský kraj (7,9 pct.). Podíl Prahy mírně klesl na 3,1 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali stavaři do konce července stavět 14.398 bytů, meziročně o 5,1 procenta méně. V porovnání s rekordním rokem 2008 jejich počet klesl o 44,7 procenta.