Snižování nákladů na ostrahu je podle prezidenta Unie soukromých bezpečnostních služeb Jiřího Kameníka celooborový trend. "My se musíme v oboru samozřejmě přizpůsobit," dodal. Sdílenou ostrahu podle něj využívají hlavně obchody v nákupních centrech.

"Zájem o pěší patroly meziročně roste o deset procent. Mobilní hlídky vlastně reagují na požadavky obchodníků, kteří sice chtějí kvalitní ostrahu, ale z finančních důvodů si nemohou dovolit její stálou přítomnost na prodejně," uvedl Tomáš Franek z bezpečnostní agentury Securitas.

Mobilní hlídky využívá například řetězec restaurací KFC. "Pěší hlídky jsou hodně ekonomické řešení. Měsíčně tak ušetříme za bezpečnostní služby přes 80 procent prostředků, které bychom jinak platili za stálou přítomnost ostrahy," uvedl Libor Hubík, jednatel společnosti AmRest, která provozuje restaurace KFC v ČR.

"Pěší patrolu využíváme pouze v rizikových lokalitách jako ochranu a podporu našich zákazníků a zaměstnanců na prodejnách," dodal ředitel bezpečnosti Vodafonu Michal Kříž.

Z českých obchodů se podle odhadů bezpečnostních agentur každoročně ztratí zboží odpovídající 1,5 procenta maloobchodních tržeb, což je zhruba 13 miliard korun. Tento podíl se dlouhodobě příliš nemění. Po amnestii v roce 2013 se ale počet krádeží zvýšil nárazově o 30 procent.