Chytrý Honza, internetový zprostředkovatel finančních produktů, patří do skupiny Rockaway. Vstupem firmy Aegon získá partnera pro vstup na globální finanční trh. "Jsme rádi, že úřad schválil transakci takto rychle. Společně s Aegonem tak můžeme zahájit první kroky ke vstupu Chytrého Honzy a jeho řešení online financí na zahraniční trhy. Několik prvních zemí plánujeme otevřít ještě v letošním roce," řekl ČTK Jiří Paták, výkonný ředitel společnosti Chytrý Honza.

Aegon se dlouhodobě snaží posilovat své zkušenosti s prodejem finančních produktů online. Kvůli tomu zřídil fond privátního kapitálu Transamerica Ventures, který skupině už několik let pomáhá s vyhledáváním příležitostí v digitálním prostředí. "Tento krok urychlí realizaci naší strategie v regionu. Naším cílem je využít příležitostí vyplývajících z technologické platformy a know-how v oblasti FinTech, které Chytrý Honza má," uvedl už dříve generální ředitel Aegonu pro střední a východní Evropu Gabór Kepecs.

Chytrý Honza se za šest let stal nejrychleji rostoucím brokerem z deseti největších zprostředkovatelů na českém trhu. V roce 2015 dosáhly tržby společnosti 370 milionů korun. Díky zahraniční expanzi plánuje firma v nejbližších letech přesáhnout hranici tržeb ve výši jedné miliardy korun. Firma nabízí srovnání finančních produktů a služeb desítek finančních institucí působících v ČR. Od svého vzniku v roce 2009 získala přes 300.000 zákazníků.

Mezinárodní finanční koncern Aegon patří mezi největší světové společnosti v životním pojištění, penzijním připojištění a správě aktiv. Působí ve více než 20 zemích Ameriky, Evropy a Asie. V Česku zahájil Aegon obchodní činnost v dubnu 2005 jako specialista na prodej především investičního životního pojištění.