První klubová pojišťovna nabídne pojištění na principu peer-to-peer (P2P), umožňující lidem přímé kontakty a využití zboží a služeb bez zprostředkovatele. Příkladem je třeba firma Uber konkurující klasickým taxíkům, internetové firmy CouchSurfing a Airbnb, nabízející ubytování v soukromí, či řada finančních služeb jako peer-to-peer půjčky nebo prodej valut bez bankovních poplatků. Pojištění peer-to-peer již funguje například v Německu, kde je jeho hlavním představitelem společnost Alecto.

Na rozdíl od standardních pojišťoven si První klubová vybrané pojistné nepřivlastňuje, ale spravuje společný fond, do něhož členové přispívají platbou pojistného. Zároveň se svým členům smluvně zavazuje, že provozní náklady budou 17 procent z přijatého pojistného díky provozu bez poboček, nákladného marketingu a provizí pro zprostředkovatele. Z celkově vybraného pojistného se během roku odečítají náklady na škody. Ze zbylého zisku pojišťovně zůstane čtvrtina na rozvoj, zbytek se rozdělí zpět mezi členy.

Členové tak mají každoročně možnost dostat zpět značnou část svého pojistného. Podle matematických modelů by to mělo být 15 až 20 procent celkové sumy. To je také rozdíl, o nějž by mělo být pojistné v První klubové pojišťovně v porovnání s tržním průměrem levnější. "Ceny našeho pojištění jsou sice srovnatelné s průměrem českého trhu, naši členové ale navíc dostávají na konci roku podíl na zisku. Při průměrném roce tak na pojištění výrazně ušetří," uvedl předseda představenstva pojišťovny Marek Orawski.

"P2P služby mají budoucnost v jakémkoliv odvětví. Vidíme to v ubytování, dopravě i půjčování peněz. První klubová tak sází na globální trend, který bude určitě posilovat," řekl ČTK ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Překážkou podle něj bude velikost českého trhu, který nepřeje inovativním řešením, jež potřebují velkou základnu zákazníků. Může se tak stát, že nová služba by uspěla v Německu nebo Británii, ale v ČR ne, protože potenciál je zde příliš malý. Druhou překážkou bude regulace. Legislativa ve finančních službách přeje velkým a etablovaným institucím, dodal.

Majoritním akcionářem pojišťovny je investiční fond RSJ Private Equity. První klubová je tak členem finanční skupiny RSJ. "P2P pojištění by mohlo do odvětví přinést podobnou nebo ještě silnější změnu, jakou již způsobil příchod menších internetových bank do bankovnictví," uvedl předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler. Dalšími akcionáři jsou AIS Software a pojišťovací experti Lubomír Bušek, Miroslav Matocha, Filip Saidl a Orawski.