Sdílená ekonomika se může uplatnit například v sektoru 'půjčování' aut, nářadí, dat a podobně. Obejde se bez prostředníků a uspoří za zprostředkovatelské náklady. Významný podíl sdílené ekonomiky lze podle Bostla čekat také v turismu, konkrétně v levném ubytování a nízkonákladové autodopravě. Velkou roli by mohla hrát v oblasti řemesel a služeb. "Pod heslem lidi lidem, ovšem s významným regulačním rizikem. Sdílená ekonomika totiž nesnižuje jenom náklady spotřebitelů, ale také snižuje významně ceny konkurenčních služeb mimo sdílenou ekonomiku," podotkl.

Dalším zdrojem příjmů budou internet a telekomunikace. Lze například sdílet mobilní či internetové připojení a přemosťovat na ostatní uživatele prostřednictvím takové 'cloudové lokální wifi sítě'.

Regulaci Bostl předpokládá u koncesovaných živností, jako je například taxislužba. Zde jsou již známé boje společnosti Uber s některými světovými ekonomikami, které se proti tomuto způsobu 'sdílení' staví negativně.

"Sdílená ekonomika je velice trendy, návyková, dominantou mladých a vzdělaných lidí. Očekávám, že celý sektor sdílené ekonomiky poroste, ovšem s velkým důrazem na rozličnost v jednotlivých oblastech," uvedl Bostl.

V celé Evropě nyní nedosahuje sdílená ekonomika ani 0,2 procenta HDP. O sdílené ekonomice slyšel každý třetí Evropan a průměrný roční výdělek na osobu činil v roce 2015 asi 300 eur (8120 Kč).

Nedávný průzkum ING mezi účastníky sdílené ekonomiky v ČR z června 2015 uvádí, že 49 procent z nich vidí ve sdílené ekonomice úsporu peněz, 34 procent ji využívá jako dodatečný finanční příjem a 44 procent si myslí, že je šetrná k životnímu prostředí.

V ČR nicméně panují ohledně sdílené ekonomiky i obavy. Na 58 procent lidí uvedlo, že se nechce dělit o své věci s cizími lidmi a 46 procent nevěří kvalitě sdílených služeb.

Růst významu sdílené ekonomiky pro ČR však podle Bostla nelze opomenout i díky novým projektům, jako jsou Soupersoused.cz či Bla Bla Car. Těmto firmám by se mělo dařit hlavně díky návykům českých zákazníků, kteří se naučili využívat internet téměř ke všemu. "I proto lze očekávat dynamický růst tohoto odvětví," dodal.