V prvním pololetí evropským akciím pomáhal k růstu masivní stimulační program Evropské centrální banky (ECB) na podporu ekonomiky, jehož součástí jsou i rozsáhlé nákupy státních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Analytici odhadovali, že evropské akcie by za celý tento rok mohly růst dokonce dvouciferným tempem, to se ale nakonec nestalo.

V srpnu ovšem přední evropské akciové indexy srazily obavy ze zpomalování světové ekonomiky a propad cen komodit. Slabé ceny komodit trápily evropské trhy také v letošním posledním kvartálu, takže evropské indexy nakonec zůstaly hluboko pod vrcholy z předešlých měsíců.

Panevropský FTSEurofirst 300 zakončil dnešní obchodování na hodnotě 1437,53 bodu. Den byl pro něj sice mírně ztrátový, za celý rok ale přidal 5,04 procenta. Pařížský index CAC 40 za celý rok připsal 8,5 procenta, dnes skončil na 4637,06 bodu se ztrátou 0,9 procenta. Německý akciový index DAX letos získal 9,6 procenta. Obchodování ve středu ukončil na 10.743,01 bodu, dnes byl trh kvůli svátku zavřený. Britský FTSE 100 naopak za celý rok odepsal 4,9 procenta. Turbulentní byla pro něj především druhá polovina roku, kdy si propad cen komodit vyžádal řadu obětí, napsal list The Telegraph. Dnes index ztratil 0,5 procenta na 6242,32 bodu.

"Čekali jsme trochu víc, Evropa se ale nemůže odpojit od zbytku světa," uvedl podle listu The Wall Street Journal analytik společnosti Pictet Asset Management Luca Paolini.

V celosvětovém srovnání ovšem patří letošní výkonnost evropských akciových trhů k nejlepším na světě, napsal Reuters. Podle analytika společnosti Admiral Markets Darrena Sindena sice obavy ohledně některých zadlužených evropských ekonomik jako Řecko nemizí, evropské akcie ale investorům stále slibují vyšší návratnost než nízké výnosy na dluhopisových trzích.

"Evropské akcie jsou pravděpodobně stále nejlepší volbou v omezené škále možností," uvedl podle Reuters.