Silnice 35 z Liberce do Turnova se podle Čápa stane novelou zákona o pozemních komunikacích od 31. prosince dálnicí druhé třídy. "Ředitelství silnic a dálnic požádalo ministerstvo dopravy o změnu kategorie a přeřazení úseku mezi silnice první třídy. Dříve než za dva měsíce ale toto rozhodnutí vydáno nebude," řekl Čáp. Pokud ministerstvo ve správním řízení ŘSD vyhoví, mohl by se podle něj úsek stát silnicí první třídy nejdříve v březnu příštího roku.

Na rychlost jízdy by ale podle Čápa ani přeřazení úseku R35 z Liberce do Turnova do nižší kategorie vliv mít nemělo. "Měli jsme jednání, kde jsme se s ŘSD a policií dohodli, že by se rychlost ponechala až na úsek Jeřmanice - Hodkovice nad Mohelkou, kde by se snížila ze 130 km/h na 110. V těchto úsecích je špatné směrové vedení, komunikace byla projektovaná na návrhovou rychlost 80 km/h. Dle statistik policie v některých obdobích roku je tam zvýšený počet dopravních nehod," vysvětlil Čáp. Ze stejných důvodů je rychlost snížena i u Paceřic.

Zrychlit by měl naopak provoz na čtyřproudých silnicích 1/14 z Liberce na Kunratice a I/35 na Chrastavu a Bílý Kostel. "Nebude to ale od Nového roku," upozornil Čáp. Zatím tam bude dál platit maximální rychlost 90 km/h jako dosud. Na zvýšení rychlosti na 110 km/h se už odbor dopravy s ŘSD a policií dohodl. Podle Čápa ale bude třeba požádat o povolení a nějakou dobu potrvá i osazení značek. "Já vidím reálně, že bychom v polovině příštího roku mohli jezdit z Liberce do Kunratic 110 km/h a z Liberce do Bílého Kostela také 110 km/h až na nějaké výjimky úseků kolem Svárova, kde bude rychlost snížená," dodal vedoucí krajského odboru dopravy.