Od ledna do konce října poskytly spořitelny úvěry za téměř 40 miliard korun, což je meziroční růst o zhruba pětinu. "Pokud udržíme tempo z posledních měsíců, tak za celý rok zaznamenáme nejsilnější prodeje úvěrů od roku 2011," uvedl Staňura.

Klienti podle něj stále častěji využívají především malé úvěry do zhruba půl milionu korun, kde stavební spořitelny konkurují spotřebitelským úvěrům. "Průměrná výše úrokové sazby těchto malých úvěrů se od léta pohybuje pod čtyřmi procenty, zatímco sazby spotřebitelských úvěrů jsou v průměru zhruba třikrát vyšší," uvedl Staňura. Ještě výhodnější úročení lze získat v případě úvěrů zajištěných nemovitostí, kde se úrokové sazby pohybují kolem dvou procent.

Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen, přičemž největší je ČMSS. Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.