"Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů v září stagnovaly a naplnily tak naše předpoklady, že výrazný růst sazeb není v dohledné době pravděpodobný," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Nízké úrokové sazby ČNB spolu s oslabeným kurzem koruny vůči euru zásadně přispívají ke stlačení úrokových sazeb u hypoték na historicky nízké úrovně, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. V nejbližších měsících podle něj navíc ani nelze čekat jakýkoli silnější tlak na růst úrokových sazeb u hypoték. Ty by měly zůstat víceméně na nynějších úrovních řadu měsíců, dodal.

V září si lidé sjednali hypoteční úvěry v celkovém objemu 15,9 miliardy korun, v srpnu to bylo za 15,6 miliardy Kč. Září většinou bývá co do počtu uzavřených hypoték o hodně silnější než srpen. Letos si v září do bank přišlo pro hypoteční smlouvu jen o 107 lidí víc než v srpnu. Celkový počet uzavřených hypotečních úvěrů tak činil 8600.

Rajdl upozornil na to, že již sedmý měsíc v řadě neklesly objemy hypotečních úvěrů sjednaných bankami zapojenými do Hypoindexu pod 15 miliard Kč měsíčně. To jsou objemy, které se v minulých letech podařily jen v nejsilnějších měsících.

Letošní rok bude podle něj pravděpodobně znovu rekordní. Nízké úrokové sazby lákají do bank stále hodně klientů a zvyšuje se také průměrná částka, kterou si lidé půjčují. V září se průměrná hypotéka vyšplhala na 1,85 milionu korun. Jde o druhou nejvyšší půjčovanou částku od roku 2003. Nejvíce peněz si lidé půjčovali v prosinci 2007, kdy šlo o 1,95 miliardy korun. Průměrná úroková sazba přitom tehdy činila 5,34 procenta.

"Přestože se za září očekávala vyšší čísla prodejů, míří letošní rok k absolutnímu rekordu v počtu i objemu sjednaných hypoték," řekl ČTK ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

Nízké úroky u hypoték jsou jedním z hlavních tahounů prodeje nových bytů. "Lidé umí počítat a vědí tak, že stále trvá období, kdy je koupě nového bytu vyjde levněji než před pár lety. Navíc se situace české ekonomiky výrazně zlepšila, lidé nahlížejí na svoji budoucnost optimističtěji, a nebojí se kvůli pořízení bydlení zadlužit," doplnil generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.