Podle plánů ministerstva financí by od roku 2016 pokladny obchodníků měly být napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Podle představ ministerstva by tak měl podnikatel datovou zprávu o transakci zaslat finanční správě, která zašle podnikateli zpět potvrzení s unikátním kódem účtenky o přijetí transakce. Podnikatel následně účtenku vytiskne a zákazník by měl povinnost ji převzít. Evidenci dané tržby si pak zákazník může ověřit prostřednictvím webové aplikace finanční správy. Výhodou podle MF je, že není nutné certifikovat zařízení ani programy a celý systém lze provozovat na běžných zařízeních.

"Elektronická evidence je jedno z nejdůležitějších opatření proti daňovým únikům. Pro zavedení má vláda silnou podporu ze strany sociálních partnerů," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Elektronizace tržeb konečně přinese podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka pořádek do vnitřního trhu. "Čím více se to zavede a čím více lidí to postihne, tím lepší. Už je čas, aby všichni platili daně a poctivě podnikali," uvedl Hanák.

Šéf Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedl, že už se těší na první případ těch, kdo půjdou proti projektu. Podle něj se proti plánu již ozvali někteří advokáti a právníci. Evidence tržeb by přitom podle něj mohla ukázat na důvody někdy hodně vysokých tržeb některých právních kanceláří. "Chceme, aby byla evidence zavedena od ledna 2016. Už jen legislativní cesta trvá 11 měsíců. Společně se to ale dá uskutečnit," uvedl.

Hanák dnes označil za důležitý bod i projednání Akčního plánu podpory růstu a zaměstnanosti, který vznikl ve spolupráci vlády, zaměstnavatelů a odborů. "Myslím si, že není špatně zpracovaný, vychází z 29 různých strategií a programů a je specifický tím, že jej zpracovala tripartita," uvedl.

Materiál obsahuje souhrn opatření ke zjednodušení administrativy pro podnikatele, k posílení exportu, cestovního ruchu či investic i ke zvýšení zaměstnanosti. Sobotka doplnil, že dokument se nezabývá problematikou prolomení těžebních limitů. Ty dnes podpořil Středula i prezident Miloš Zeman. "V akčním plánu nebude otázka, která by měla být řešena v energetické politice a koncepci," uvedl premiér. U plánu by podle premiéra mělo být brzy dokončeno připomínkové řízení a vlády by jej prý mohla schválit na přelomu roku.