Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

United Islands 2023: Festivalovou sezónu v květnu odstartuje hudba kolem Vltavy.

Hudební festival (ilustrační foto)
Hudební festival (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: Jiřina Sivcová - 
22. března 2023
14:00
  • 5. – 6. května 2023
  • Praha, Střelecký ostrov, Janáčkovo nábřeží, Dětský ostrov, Portheimka
  • Vstup je ZDARMA

Festival United Islands svým květnovým termínem konání otevírá letní festivalovou sezónu v Praze. Tradičně se koná na několika pražských ostrovech uprostřed řeky Vltavy a vstup na něj je zdarma. Minulý ročník jej navštívilo zhruba 35 000 diváků. Cílem tohoto hudebního festivalu je představit veřejnosti nové, mladé a začínající hudební kapely a jednotlivce, kteří mají potenciál k tomu, aby ovládli českou či světovou hudební scénu. V minulosti se zde představili např. kapely Zrní, N.O.H.A. nebo Ela Eyre, Socalled, Aloe Blacc, La Fontaines nebo La Shica. Letošní 20. ročník se představí zhruba 70 umělců z 15 zemí světa. Žánrově není festival nijak ohraničen.

Součástí této společenské a kulturní akce je také nehudební program, který probíhá na tzv. Ostrovech Inspirace. Pořadatelé se snaží o maximální interakci diváků s vystupujícími. Konají se zde proto nejrůznější panelové diskuze, workshopy a přednášky. Vše probíhá s podtextem svobody, diverzity a udržitelnosti. Neméně zajímavé jsou také Gastro ostrovy, kde se představí udržitelné trendy ve stravování. Připraven je také zajímavý program pro rodiny s dětmi.

První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2004 a byl oslavou vstupu České republiky do Evropské unie. Tehdy se na 10 ostrovech představily všechny členské státy EU. Spolupráce a propojitelnost se zahraničím je vidět také v každém dalším ročníku. Tento rok se festival nese v duchu Pravdy a Lásky, bojuje proti dezinformacím a dává lidem z Ukrajiny příležitost o stmelení se s Českou republikou.

Line-up a program festivalu United Islands 2023

Ačkoliv do festivalu zbývá už jen několik týdnů, pořadatelé na line-upu neustále pracují a doplňují jej o další jména.

Prozatím český a slovenský line-up zastupují tito interpreti – Edúv Syn, The Valentines, Anki, Baby G, Lovesong Orchestra, Mat213, P/\st, Salto with love a Wodehn.

Ze zahraničí dorazí např. OIEE (HU), Mayberian Sanskülotts (HU), Someone (UK), Enola Gay (IE) a The Magnettes (SWE).

Doprava na festival United Islands 2023

Vlastním autem

Festival se koná v centru Prahy, a proto k němu není přidruženo žádné velké festivalové parkoviště. Musíte také počítat s možným dopravním omezením v lokalitách, které jsou přilehlé k festivalové oblasti. Nejlepší je tedy najít si vlastní parkoviště nebo parkovací dům mimo oblast konání festivalu a na místo dorazit MHD.

Pokud pojedete do Prahy z Brna, držíte se celou cestu dálnice D1 a dále již pojedete dle umístění vašeho parkoviště. Na cestu si vyhraňte 2,5 – 3 hodiny.

Po dálnici D5 vyrazíte při cestě z Plzně. Přímo v centru Prahy, na Střeleckém ostrově, můžete být za 1 hodinu a 15 minut. Naplánujte si ale vhodné parkování v blízkém okolí a na místo konání přímo nejezděte.

Z Liberce pojedete asi hodinu a čtvrt. Nejprve pojedete po silnici číslo 35, u Ohrazenic najedete na dálnici D10. Odtud budete za necelou hodinu v centru Prahy. 

České Budějovice jsou vzdálené 2 hodiny. Po dálnici D3 jedete k Mirošovicím, kde najedete na dálnici D1. Tato vás dovede až do Prahy, kde se přes Městský okruh a Barrandovský most přiblížíte k centru.

Autobusem

Autobusové spojení s Prahou je z většiny míst České republiky dobře dostupné. Z Brna, Plzně, Liberce i Českých Budějovic jezdí přímé spojení. Při cestě z Brna strávíte v autobuse maximálně 3 hodiny, autobusy odjíždí každou hodinu. Obdobně jsou na tom autobusy z Plzně. Každou hodinu odjíždí spoj, který je za jednu hodinu v Praze. Spojení z Liberce jede také každou hodinu, cesta trvá 1 hodinu. Odjezd autobusů z Českých Budějovic je bezproblémový a pravidelný. V autobuse budete asi 2 hodiny.

Vlakem

Přímým vlakovým spojením se do Prahy dostanete z Brna, Plzně i Českých Budějovic. Většinou si můžete vybírat z jednoho či více spojení každou hodinu. Cesta z Brna vám zabere asi 2,5 – 3,5 hodiny. Z Plzně trvá cesta 1,5 hodiny a z Českých Budějovic 2 hodiny.

Kdo bude vyjíždět z Liberce, musí po cestě minimálně jednou přestoupit. Přestupovými body je většinou Turnov, Ústí nad Labem nebo Děčín. Celkem strávíte na cestě 2,5 – 4 hodiny.

MHD

V blízkosti místa konání se nachází hned několik tramvajových zastávek. Záleží tedy na vás, odkud přesně pojedete a na kterém břehu Vltavy chce vystoupit. Vybírat můžete z tramvajových linek číslo 8, 9, 12, 17, 18, 20, 22 a nočních linek 97, 98 nebo 99. Variant je ale mnoho a využít můžete i autobusové spoje. Pokud vám nevadí procházka Prahou, nebude problém najít si ten správný spoj přesně tam, kam chcete.

Na místo se můžete dopravit také metrem, trasou B. V blízkosti jsou stanice metra Národní třída nebo Karlovo náměstí.

Ubytování na festivalu United Islands 2023

Ubytovacích možností je v Praze nespočet. Vybírat si můžete jak ze soukromých apartmánů, tak také z hotelových pokojů, pensionů či dokonce botelů. Pěkné ubytování v dosahu 10 minut pěšky od místa konání, vás bude stát v průměru kolem 3 500 Kč za dvě osoby na jednu noc. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi