Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dámský gambit: Celý život obětovala jediné vášni v seriálu roku! Je šílená nebo geniální?

Autor: Ivan D. Hladík - 
4. února 2021
14:00

Cokoliv, co chcete od kvalitní a strhující podívané, nabízí jednoznačný hit přelomu roku Dámský gambit. Sedm dílů nabitých emocemi, akcí i napětím. S hlavní hrdinkou prožijete šachovou partii s osudem naplno, aniž byste hře museli rozumět.

Jen dvěma větami představují tvůrci strhující seriál Dámský gambit, který má šanci být televizní událostí roku. V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. Sedmidílné drama ale nabízí mnohem víc, než by se mohlo zdát. Povedla se v něm každá jedna složka, každá ingredience, kterou od skvělé podívané chceme. Minisérie podle stejnojmenného románu od Waltera Tevise by mohla sloužit jako učebnice v hodinách televizní tvorby.

Dámský gambit: V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. Dámský gambit: V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. | Netflix

Hlavní hrdinkou je Beth Harmonová v podání Anyi Taylor-Joyové, u nás známé třeba z filmů M. Night Shyamalana Rozpolcený (2016) a Skleněný (2019). Beth je coby sirotek umístěna do zařízení, kde jako mladá dívka objeví kouzlo královské hry šach. Ostatní pak u ní odhalují výjimečný talent, vášeň a posedlost hrou, jíž je ochotna obětovat cokoli. V průběhu 50. až počátku 70. let ji pak provázíme nejen šachovými turnaji, ale především osobními dramaty, zvraty i nadějí na lepší budoucnost. Co je pak nejzásadnější? Zaprvé ztvárnění, které ukazuje, jak mají vypadat příběhy ženských hrdinek – mnohovrstevnatá osobnost, která zaujme a divákovi se vryje pod kůži a do každé mozkové buňky. Zadruhé pak genialitu tvůrců, kteří dokázali natočit šachový seriál i pro ty, kdo naprosto netuší, jak se šachy hrají.

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  Dámský gambit: V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. • VIDEO  - Netflix
Video se připravuje ...

Režisér Scott Frank, od něhož známe třeba snímky Minority report (2002), Marley a já (2008) nebo komiksového Wolverina (2013) s pomocí kameramana Stevena Meizlera a autora seriálové hudby Carlose Rafaela Rivery dokázali s přehledem vybudovat napětí ve hře, zdůraznit důležité momenty, ukázat komukoli, že „teď!“ o něco jde. Odborníci pak potvrzují, že šachové partie skutečně odpovídají realitě. Podstatný ale zůstává především příběh Beth. Čím více ve hře vyniká, tím vzdálenější je reálnému světu. Lidé ji jen míjejí, je těžké ji milovat a ještě těžší je probudit lásku či přátelství u ní. Těch, komu na ní záleží, ale pár je...

Mezi postavy, které do příběhu zasáhnou a stojí za to je zmínit, rozhodně patří Bethina nevlastní matka Alma Wheatleyová ztvárněná Marielle Hellerovou. Také Jolene, Bethina spolubydlící ze sirotčince, v podání Moses Ingramové, pro niž je role seriálovým debutem. Mezi mužskými hrdiny je pak zvláště pro české diváky jistě zajímavá a atraktivní následující dvojice. Frajírek a významný Bethin soupeř Benny Watts, jehož hraje „malý zamilovaný bubeník Sam z Lásky nebeské (2003)“ Thomas Brodie-Sangster. Anebo tady sympaťák a skutečný přítel Harry Beltik s tváří Harryho Mellinga, jehož známe především jako Potterova zlomyslného bratránka Dudleyho Dursleye (2001 až 2010).

Dámský gambit: V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. Dámský gambit: V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. | Netflix

Ti všichni přinášejí dokonalé vyprávění. „Když se cítíš nejosamělejší, je to obvykle proto, že nevidíš za konec vlastního nosu. Víc se rozhlédni, uvidíš, že existují lidé, kteří jsou ochotni ti nabídnout pomoc a chtějí tu pro tebe být, aby tě podpořili,“ shrnula Anya Taylor-Joyová dojmy, k nimž dospěla během natáčení, ve kterém se každá jedna složka povedla. Ať už jde o výpravu, kostýmy (zejména dámy si užijí všechny Bethiny outfity), kameru, střih a scénář sourozenců Franka a Allana Scottových, který stál na počátku vzniku tohoto díla. Dámský gambit je pak rozhodně seriálem, o němž se bude mluvit ještě dlouho.

Hodnocení: 95 %

Dámský gambit (TV seriál)

Drama

Česká premiéra: 23. 10. 2020, Netflix

USA, 2020, 6 h 35 min. (46 - 68 minut / díl)

Režie: Scott Frank

Předloha: Walter Tevis (kniha)

Scénář: Scott Frank, Allan Scott

Kamera: Steven Meizler

Hudba: Carlos Rafael Rivera

Hrají: Anya Taylor-Joy, Harry Melling, Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Chloe Pirrie, Marielle Heller, Janina Elkin a další.

LucieLily ( 5. února 2021 17:41 )

Úžasný, člověk ani nedutá celou dobu!!!

Eqor ( 4. února 2021 14:49 )

Jo na to by se měly podívat ty kremrole, co zprznily Boženu...

Zobrazit celou diskusi