Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel spisovatel Vojtěch Steklač (†75): Jeho Boříkovy lapálie děti milují dodnes

Spisovatel Vojtěch Steklač.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
23:25

Ve věku 75 let zemřel spisovatel a překladatel Vojtěch Steklač. O úmrtí informoval Havlíčkobrodský deník. Steklač psal hlavně knížky pro děti, nejznámější je asi série Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic. Několik desítek let byl Steklač spojen s městysem Havlíčkova Borová na Vysočině, kde měl chalupu.

"Byl zvyklý tu trávit každý rok období od jara do podzimu. Dá se tedy říci, že velká část jeho obsáhlého díla vznikla právě u nás. Vojtěch Steklač Havlíčkovu Borovou miloval a navždy bude patřit k významným jejím obyvatelům. Čest jeho památce!," uvedl městys na facebooku k úmrtí.

Steklač se narodil v Příbrami, dětství prožil v Praze. Vystudoval sociologii a filozofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Řadu let byl redaktorem dětských časopisů Ohníček a Pionýr, kde byl šéfredaktorem.

První příběhy o Boříkovi začaly od roku 1970 vycházet v časopise Ohníček, kam Steklač o rok dříve nastoupil. Později vyšly v několika edicích i knižně. V roce 2006 Albatros vydal kompletní soubor jeho příběhů nazvaný Velké Boříkovy lapálie.

V 90. letech se Steklač začal spisovatelské dráze věnovat naplno, zároveň působil jako televizní scenárista. Byl například mezi autory scénáře seriálu Nováci, který vysílala televize Nova.

Andrejko Bures ( 15. ledna 2021 08:18 )


Proc tahle zprava zapadla???
Toho je vecna skoda. Borika jsem jako dite miloval. I moje deti ho cetly nekolikrat.
R.I.P.

tryskomys ( 15. ledna 2021 05:12 )

Škoda,ty jeho knížky pro děti byly vynikající,upřímnou soustrast jeho rodině.

frantacizek ( 15. ledna 2021 05:09 )

na téhle knize nás hodně vyrůstalo.. upřímnou soustrast rodině

Zobrazit celou diskusi