Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud potrestal vedoucího tábora Tomáše M.: Chlapec (†6) se utopil, když byl na pivu

Hasiči společně s policií hledají člověka ve Vltavě.
Hasiči společně s policií hledají člověka ve Vltavě.  (Autor: Václav Burian)
Autor: ČTK, VaB - 
31. května 2023
12:50

Okresní soud v Liberci ve středu v případu utonulého chlapce na koupališti v Českém Dubu uznal vinným zástupce vedoucího dětského tábora, na němž šestileté dítě bylo. Devětatřicetiletému Tomáši M. soud uložil podmíněný trest dva roky se zkušební lhůtou na tři roky. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let vězení.

Vedoucí Tomáš M. se středečního jednání nezúčastnil. V závěrečné řeči, kterou sepsal, vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a všem se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentovala obžaloba. „Nesouhlasím s tím, co je mi kladeno za vinu v takovém rozsahu. Nezpůsobil sem to já jako osoba přímo. Nesouhlasím, že jsem obviněn pouze já,“ uvedl ve svém vyjádření.

Prarodičům utonulého chlapce, kteří byli jeho pěstouny, musí Tomáš M. vyplatit 1,4 milionu korun za duševní útrapy spojené se smrtí chlapce. Uhradit také musí VZP náhradu škody přes 274.000 korun a také úrok z prodlení. Verdikt nyní soudkyně odůvodňuje.

Tragická událost se stala 6. července 2020 odpoledne, kdy byl celý letní tábor neplánovaně na koupališti. Toho, že se dítě topí, si nikdo nevšiml. Bezvládného těla si podle svědeckých výpovědí všimly dříve dívky z jiného oddílu než lidé, kteří ho měli hlídat. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den v nemocnici zemřel.

V době neštěstí byl obžalovaný s dalšími lidmi u kiosku na pivu. Vedoucí v té době zastupoval hlavního vedoucí Libora S., který byl s jiným dítětem u lékaře. Sita byl i vedoucí oddílu, do kterého patřil chlapec.

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Kristýna Fla ( 31. května 2023 14:33 )

vedoucí Libora S., který byl s jiným dítětem u lékaře. Sita byl i vedoucí oddílu, do kterého patřil chlapec.
Tak hlavně, že bylo utajeno příjmení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání