Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muže v horách na Jesenicku při kácení zavalil strom. Zraněný je v kritickém stavu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
19. března 2023
11:40

Těžké zranění utrpěl v sobotu v Ramzové na Jesenicku muž, kterého při kácení zavalil kmen vzrostlého stromu. První pomoc zraněnému poskytli horští záchranáři a vyprostili ho hasiči. Vrtulníkem záchranné služby byl poté muž v kritickém stavu transportován do Fakultní nemocnice Olomouc. ČTK to v neděli sdělil člen Horské služby Jeseníky Jan Macek.

„Při našem příjezdu muž nedýchal, srdce nepracovalo. Okamžitě jsme zahájili provádění celého resuscitačního protokolu, včetně masáže srdce a ventilace za pomoci ambuvaku a kyslíku, zatímco hasiči pracovali na vyproštění pomocí speciálních pneumatických polštářů,“ sdělil mluvčí.

„Muž měl velmi těžce zhmožděný hrudník. V okamžiku přistání vrtulníku letecké záchranné služby se muži vrátila srdeční akce a obnovil spontánní krevní oběh,“ doplnil Macek. O zraněného muže se následně postarala posádka vrtulníku letecké záchranné služby.

V pátek horští záchranáři pomohli muži, jenž na Švýcárně pod horou Praděd dostal epileptický záchvat a zkolaboval. Z nedaleké Ovčárny vyrazili dva záchranáři, z Červenohorského sedla jeden.

„Při našem příjezdu už byl pán při vědomí a komunikoval. Provedli jsme rychlé základní ošetření včetně zajištění tepelného komfortu. Během pár minut už ale přistál na místě vrtulník. Lékař z letecké záchranky provedl další záchranářské úkony a velmi rychle s pacientem odletěli do nemocnice v Šumperku,“ popsal zásah horský záchranář Ondřej Škovránek.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání