Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejdéle trvající trest smrti! Odsouzeného za vraždu expřítelkyně popravovali přes tři hodiny

Popravu odsouzeného vraha úředníci zpackali.
Popravu odsouzeného vraha úředníci zpackali.  (Autor: WVTM 13 News/Profimedia)
Autor: rix - 
19. srpna 2022
19:21

Vraha Joea Jamese z Alabamy soud odsoudil k trestu smrti. Pykal od roku 1994 za vraždu své ex-přítelkyně Faith Hallové. Jeho popravu ale pracovníci zpackali, trvala tři hodiny. Stala se tak nejdelší popravou v historii. Podle jedné z lidskoprávních společností prožil odsouzený tři hodiny naprostého utrpení.

James zavraždil matku dvou dětí, se kterou kdysi chodil. V roce 1994 byl v souvislosti s tím odsouzen k smrti. Popraven byl ale až 28. července 2022. Jeho rodina přitom do poslední chvíle prosila soud, aby jeho život ušetřil. Samotný trest smrti ale vůbec neprobíhal podle plánu. Alabamským úředníkům prý trvalo zavedení smrtící injekce přes tři hodiny. James mezitím nelidsky trpěl. 

„Vystavení vězně třem hodinám bolesti a utrpení je definicí krutého a neobvyklého trestu,“ uvedla uvedla v nedělním prohlášení ředitelka společnosti Reprieve US Maya Foaová, která se popravou zabývala. 

James měl být usmrcen v 18:00, ale až kolem 21:00 bylo svědkům z médií umožněno vstoupit do popravčí síně. Poté ho úředníci ve 21:17 prohlásili za mrtvého. Na době trvání popravy nebylo podle nich nic neobvyklého.

Až po mnohých dotazech své tvrzení opravili a přiznali, že měli potíže se zavedením smrtící injekce. Některá zranění naznačovala, že James byl před závěrečnou popravou také pod sedativy, navzdory tomu, že to úředníci popírali. 

„Alabamská poprava Joea Nathana Jamese Jr. trvala déle než jakákoli smrtící injekce v zaznamenané historii USA a může to být dokonce nejdelší poprava, která kdy byla za použití jakékoli metody,“ uvedla lidskoprávní organizace. „Podstoupil vlastně dvě popravy. Mučivou proceduru za zavřenými dveřmi a poté divadlo pro svědky,“ doplnili její představitelé podle deníku The Guardian

Video  Ruth Ellis – poslední popravená žena ve Velké Británii  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání