Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rychlík u Karlštejna narazil do skály! Na místě je pět zraněných

Aktualizováno -
30. června 2022
08:09
Autor: ČTK - 
30. června 2022
07:14

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní narazil rychlík do spadlé skály na kolejích, lokomotiva a první vagon vykolejily, uvedl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Pět lidí se lehce zranilo. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, ČD zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Podle mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanové nebyl nikdo zraněn.

„V tuto chvíli se čeká na evakuaci cestujících, provoz mezi Berounem a Prahou je zcela zastaven,“ řekl Kubát. Podle webu ČD se nehoda stala kolem 6:00, omezení podle předpokladu potrvá do 14:00.

„Hasiči prošli všechny vagony, ve kterých cestovalo zhruba 150 lidí, nikdo nebyl zraněn, lidé sami opustili vlak a odcházejí pěšky, někdo směr Karlštejn, někdo směr Praha,“ řekla Zemanová.

Lomikel ( 30. června 2022 14:18 )

a protože vlak měl řidiče a nikoli strojvedoucího, mohl ten vlakový řidič taky zařadit zpátečku.

krtek. ( 30. června 2022 13:40 )

skála se bez dovolení vydala na procházku po trati, nebylo to spíš kamení ?

viho ( 30. června 2022 10:56 )

A jak dlouhou má, dle vašeho odborného názoru, takový rozjetý rychlík, brzdnou dráhu? Myslíte, že zastaví ze sto km/h na nulu na pár desítkách metrů? Nebo by měl mít strojvedoucí povinnost sledovat trať před sebou dalekohledem? Obávám se, že česká Správa železnic zvolí tuto levnější variantu, tedy povinnost vybavení strojvedoucích dalekohledy, nejlépe s nočním viděním, oproti dražší variantě, tedy řádné sanaci svahu, aby zbylo na limuzíny a odměny.

Lomikel ( 30. června 2022 09:25 )

měl bych lepší teorii:
Tu skálu přemístil na koleje důchodce Balda, který přešel od pokládání větví a klád na těžší kalibr - na kameny a skály.
Teď už zbývá jen to dokázat...

viho ( 30. června 2022 08:07 )

Jak je možné, že hned vedle rychlíkové trati je taková nezajištěná příkrá skála u které je zjevné, že z ní budou padat kameny, stromy, atd.? Předpokládám, že to inspekce opět hodí na strojvedoucího. Správa železnic s dobře placenými mana-žery jistě za nic nemůže, protože ti se vozí limuzínami, a tak nemohli vědět, že je u nějaké trati kamení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání