Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři cyklisté, včetně dvou dětí, se těžce zranili v Jeseníkách během několika dnů: Pro všechny letěl vrtulník

Autor: ČTK - 
15. září 2021
09:24

V Jeseníkách se od soboty do středečního dopoledne těžce zranili čtyři cyklisté, ve všech případech musel zasahovat vrtulník. Mezi zraněnými byly i dvě děti, informoval náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller. 

Cyklisté se zranili v různých oblastech hor, ve všech případech měli helmu. Horská služba vzhledem k současné velké návštěvnosti hor apeluje na obezřetnost.

Ve dvou případech se jednalo o zranění utrpěné po pádu během jízdy v tzv. trail parcích s připravenými trasami pro horská kola. „Další dva úrazy se staly na běžných cyklostezkách, ale i zde šlo o těžká zranění. Bohužel dva ze čtyř zraněných byly děti ve věku 12 a 13 let. Jedno z nich, dívka, dokonce utrpělo zranění, která vážně ohrožovala její život,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Tomáš Skokan.

Svou roli podle záchranářů hraje i současné pěkné počasí, které do horských oblastí vylákalo řadu návštěvníků, zejména pak právě milovníků horské cyklistiky. „Ke každému zásahu došlo v jiné lokalitě. Ke zraněným tak vyjížděli naši záchranáři na Karlově, Dolní Moravě, Rabštejně a Koutech nad Desnou. Tak se stalo, že krajské dispečinky linky 155 k nám posléze vyslaly vrtulníky Leteckých záchranných služeb z krajů Moravskoslezského, Olomouckého i Hradeckého,“ doplnil Skokan.

I když všichni zranění cyklisté měli ochranné přilby, horská služba znovu apeluje na to, že je nošení těchto bezpečnostních prvků sice v případě dospělých nepovinné, ale nezbytné. „I zdánlivě lehký pád z kola může pro jezdce skončit velice těžkým zraněním a v případě zvlášť nepříznivých okolností i smrtí. Stejně tak upozorňujeme na přílišné riskování při sjezdech a nerespektování vlastních sil a dovedností,“ doplnil náčelník Horské služby Jeseníky Kaller.

Video  Jak dát první pomoc dítěti v bezvědomí?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání