Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakouská vesnička změnila jméno: Konečně máme klid, raduje se starostka

Autor: ČTK - 
6. září 2021
06:40

V rakouské vesničce Fugging po letech zavládl klid. Po loňské změně názvu do ní totiž přestali mířit škodolibí turisté, kteří se fotili u cedule na jejích hranicích. Fugging se do konce loňského roku jmenoval Fucking, což se v psané podobě shoduje s anglickým vulgárním výrazem pro pohlavní styk.

„Od okamžiku, kdy jsme změnili jméno, se vrátil klid a kvalita života je opět taková, jaká má být,“ řekla agentuře APA Andrea Holznerová, starostka hornorakouské obce Tarsdorf, jejíž je Fugging součástí. „Přejmenování tedy bylo neobvyklým, ale účinným krokem,“ dodala.

Se starostkou nicméně nesouhlasí všichni obyvatelé vesničky, která má asi stovku obyvatel. Někteří z nich požadují návrat k historickému názvu obce, a vytvořili proto petici s názvem „Make Fucking Great Again“, který se inspiroval heslem kampaně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa (Make America Great Again; Učiňme Ameriku opět velikou).

Ke změně názvu Fuckingu zastupitelé loni přistoupili proto, že už byli unavení zájmem vtipálků na internetu i těch, kteří se do vísky sjížděli, aby si pořídili fotografii u cedule označující její začátek či konec. Dopravní značky s nápisem Fucking se navíc stávaly předmětem častých krádeží, a obec Tarsdorf tak musela platit za jejich náhradu.

Jedna z posledních cedulí s původním názvem obce se nyní dostala do Muzea dějin Rakouska ve Vídni. Vystavena je od neděle v hlavní expozici. Podle ředitelky prestižní instituce Moniky Sommerové cedule „názorně ukazuje, jak sociální sítě učinily z pozornosti novou měnu“.

Název vísky Fucking byl podle některých zdrojů odvozen od jména jistého Adalperta von Vucckingena, jenž tu žil v 11. století. Podle jiných zdrojů za něj může bavorský šlechtic Focko, který žil už v 6. století. Přípona -ing je v názvech bavorských obcí poměrně běžná. Jméno Fugging je jedním z alternativních způsobů zápisu názvu obce, které se objevovaly v historických pramenech, než se ustálilo označení Fucking.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání