Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Student (22), který chtěl zažít dovolenou v nejnebezpečnější zemi světa, byl evakuován: Popsal setkání s Tálibánem!

Aktualizováno -
17. srpna 2021
10:43
Autor: rix, rs - 
16. srpna 2021
18:27

Nepříjemný příběh prožil britský student fyziky Miles Routledge (22). Vydal se na riskantní dovolenou do Kábulu, ale vtom do hlavního města Afghánistánu zrovna napochodoval Tálibán. Miles, který prožil dramatickou dovolenou, byl konečně evakuován.

Dvaadvacetiletý Miles Routledge se vydal do Afghánistánu tak trošku z hecu. Na internetu si vyhledal, které země jsou nejnebezpečnější k návštěvě. Pak zamířil rovnou do Afghánistánu. Myslel si, že dovolenou v Kábulu zvládne. Jeho nadšení z adrenalinového zážitku ale netrvalo dlouho, informoval Daily StarSituace v zemi se však rapidně změnila a student fyziky v Afghánistánu uvízl. Nicméně už si může oddechnout. Na facebooku sdílel šťastnou zprávu.

Podařilo se mu chytit let do Dubaje. „Byl jsem evakuován ve 4 hodiny (teď jsou dvě hodiny ráno) se stovkou dalších civilistů,“ podělil se o šťastnou zprávu podle informací Daily Mail s tím, že Tálibán je nechal projít letištěm. „Spal jsem na prašné štěrkové cestě a probudil jsem se, když kolem projela auta,“ popsal dramatické chvíle a nezapomněl informovat ani o situaci na letišti.

Tálibán ho nechal jít

„Při odletu nám nejsou povoleny žádné tekutiny, žádné holicí strojky a pouze jeden pytel do deseti kilogramů, takže každý hází všechny své věci na hromadu. Lidé si navzájem darují své věci,“ dodal. Při cestě na letiště ho prý vyslýchali ozbrojenci Tálibánu a podle jeho slov se ho ptali, odkud je. Poté, co odpověděl, že z Walesu, ho nechali jít. Tvrdí, že nevěděli, kde Wales je.

Co předcházelo vysvobození?

„Jsem zaseknutý v Afghánistánu,“ napsal Miles na facebooku, když do hlavního města Kábulu po dvou dnech jeho pobytu nakráčel Tálibán. Všechny lety, kterými se mohl dostat do vlasti, byly zrušeny. „Myslím, že dnes v noci nebudu spát, viděl jsem příliš mnoho mrtvých lidí,“ sdělil šokovaný student z Británie. 

Podle svých slov chtěl výlet pojmout tak trošku jako charitu a ukázat lidem zemi, která je jiná. „Místo toho jsem se psychicky zhroutil. Nevím, co se děje, ale vůbec nevypadám dobře,“ popsal. 

Miles pak následně podrobně aktualizoval svůj stav. „Dal jsem si facku, nadechl se a snažím se vrátit do normálu,“ napsal později. Na zprávy nereagoval. „Na většinu zpráv nereaguji, volám lidem, kteří mě možná dokážou dostat pryč. Stále nemám žádné výčitky, ale zatraceně si přeji, abych si před odjezdem zabalil více ponožek,“ zavtipkoval i přes kritickou situaci.

Lidé na sítích Milese podporovali. „Bez vás bych to nedal, lidi,“ napsal. Student fyziky říká, že mu ke zvládnutí situace pomáhá katolická víra. „Byl jsem připraven na smrt, přijal jsem to,“ vysvětlil. „Tento výlet je zkouškou boží. Jsem velmi věřící, věřím, že o mě bude postaráno,“ dodal.  

Video  Situace na letišti v Kábulu, odkud z Afghánistánu spěšně odlétají diplomaté zahraničních zemí i jejich spolupracovníci i s rodinami, kteří by mohli být v ohrožení.  - Twitter
Video se připravuje ...

Pollo ( 18. srpna 2021 07:57 )

Nesuď hned každého podle svých příbuzných. Prostě hloupý kluk.

manessa ( 17. srpna 2021 21:09 )

Tak na tohohle tydýta tam čekali. Každýho Afghánce zajímalo, co novýho ve Walesu. Každopádně měl při střetu s jinou kulturou mnohem větší kliku než nešťastník Otto Warmbier.

amej ( 17. srpna 2021 20:12 )

Debílek se fotí ještě se sapíkem. To se s tím Talibanem kamarádil?

tarrica ( 17. srpna 2021 19:17 )

Inteligence tohoto blbečka na úrovni prvoka a ještě se smeje jak i...t

y1xcvbnm ( 17. srpna 2021 17:26 )

takový pitomec a hajzlík od pohledu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání