Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Generál Šedivý o zapojení Rusů do výbuchu ve Vrběticích: Je to vojenské napadení

Aktualizováno -
17. dubna 2021
21:27
Autor: shp - 
17. dubna 2021
20:39

Celé Česko šokovala informace o špionáži ruských agentů, kteří mají být zapleteni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, kde zemřeli dva otcové od rodin. K situaci se vyjádřil i generál Jiří Šedivý, podle kterého jde o vojenské napadení České republiky.

Do výbuchů byli podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, oznámil v sobotu premiér Andrej Babiš. „Samozřejmě je otázka, jak bude dál pokračovat vyšetřování, co je známo do současné doby a co bylo veřejně uvolněno,“ promluvil Šedivý pro televizi ČT24.

„Pokud se stalo to, co se naznačuje, že aktivně vstoupili ruští důstojníci na území České republiky a tady provedli nějaký takovýto nezákonný čin, já bych to řekl jako voják, rovná se to až téměř vojenskému napadení a narušení našeho území a suverenity. Zkrátka je to něco, co za posledních mnoho let neznáme,“ dodal armádní generál.

Generál: Musíme rezolutně reagovat!

„Například jen ten druhý výbuch, který ve Vrběticích proběhl, nebyl vysvětlený. A pokud je to pravda, tak je vidět, že Rusko nezná žádné jiné mechanismy než skutečně jen násilí. A na to musíme rezolutně reagovat,“ pokračoval Šedivý drsně. V reakci na nová zjištění Česko vyhostí 18 diplomatů. Zároveň policie pátrá po dvou Rusech. Ti by podle Šedivého mohli pláchnout z Česka, nebo tak už učinili.

Na dotaz reportérky, jaký mohl být zájem Ruska, zda napadení, generál odvětil: „Já si myslím, že nejenom to. Určitě i v pozadí je určitá destabilizace tady u nás.“ Upozornil rovněž, že explozí byl ekonomicky postižen Vojenský výzkumný ústav a také některé firmy, které pracovaly ve vojenském průmyslu.

Dobře mířený a cílený útok

„Tohle byla věc, která byla určitě dobře mířená a cílená. My to musíme pořádně vyhodnotit,“ zdůraznil Šedivý. Na otázku, zda je jasné, zda jsou informace pravdivé, odpověděl: „Tak já si myslím, že naše zpravodajské služby, policie i nejvyšší představitelé mají přesné informace a rozhodnutí, ke kterému přistoupili, určitě má své opodstatnění.“

„Já si myslím, že to pochopitelně ještě bude mít nějaký průběh, ale to, co bylo řečeno před několika minutami, je skutečně důkazem toho, že víme, že k tomu aktivnímu vstupu těch důstojníků na naše území došlo. Já bych to srovnával s vojenským útokem na naše území,“ dodal generál s tím, že Rusko se v poslední době zajímá o evropské země. „Pokud se ten výbuch potvrdí, a myslím si, že má pan premiér velmi kvalitní informace, tak bych to srovnal s rokem 1967,“ uzavřel.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Covid_19 ( 18. dubna 2021 14:07 )

problém je v tom, že vyletěly do vzduchu zbraně, které patřily zbrojaři Strnadovi a ten dodává i do zemí, kam zbraně oficiálně od nás nesmí. Naše vláda není schopná usměrnit naše obchodníky s zbraněmi, protože mají uplaceného prezidenta sponzorskými dary....

panda82 ( 18. dubna 2021 09:29 )

A tak co jste dělali, že k tomu došlo, byli jste zalězli jak švábi a teď vylézate, no a mysleli, že nás chráníte, k čemu přísaha

vilda69 ( 18. dubna 2021 08:32 )

Chce vyhlásit Rusku válku,už nechala připravit naše 2 tanky a 3 půjčená letadla

Uživatel_5404086 ( 18. dubna 2021 08:03 )

kukuku:

Uživatel_5404086 ( 18. dubna 2021 08:02 )

7vox7:

Zobrazit celou diskusi