Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dramatická záchrana koně na Lipně očima hasičů: Už z dálky viděli, jak se pod ním propadá led!

Autor: VaB - 
21. ledna 2021
12:47

Jihočeští hasiči a vodní záchranáři mají za sebou náročnou záchranu koně, který se propadl ledem kilometr od břehu na vodní hladině Lipno. Hasiči popsali, jak pro ně byl zásah náročný. Už cestou viděli dalekohledem, jak se pod koněm propadá led.

Nedělní záchrana koně na Lipně proběhla všemi médii a je k dohledání na všech sociálních sítích. Kobyla toužila po tom se proběhnout po zamrzlém Lipně. Po ohlášení na tísňovou linku k místu vyjela profesionální jednotka hasičů z Frymburku. 

„Už během jízdy hasiči běhajícího koně pozorovali dalekohledem. Takže viděli i to, jak se kůň více než jeden kilometr od přístaviště v Dolní Vltavici propadnul do ledu,“ popsali hasiči. Hasiči proto ihned informovali vodní záchrannou službu.

Než hasiči vstoupili nad led, museli si vzít speciální suché obleky a spoustu dalšího vybavení. „Síla ledu se pohybovala mezi 4 a 15 centimetry. V místě propadu koně byla tloušťka ledu jen právě 4 cm,“ dodali. 

Na záchranu koně padlo celkem šest termofolií, pět dek, čtyři lana a jedna záchranná lávka. „Hasiči společně se záchranáři VZS koně nejprve uvázali za přední kopyta a za hřbet. Poté se jim podařilo koně vytáhnout z vody na led. Kůň ležel na boku. Hasiči mu svázali všechna kopyta, aby se nezvedal. Zároveň ho celého zabalili do termofolií a dek a tak natáhli na upuštěnou lávku,“ dodali s tím, že jim poté při vytažení na břeh pomáhali i dva běžkaři.

Jakmile se jim koně podařilo dostat na kilometr vzdálený břeh, začali s osušováním a se zahříváním. Po chvilce se pak kůň postavil a dokázal i chodit.

Video  Záchranáři pomohli kobyle z ledového Lipna, propadla se ledem  - Vodní záchranná služba ČČK Český Krumlov
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání