Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stovky lidí vyrazily sáňkovat do Lidic: Jezdily přes hroby i domy povražděných obětí

Autor: VaB - 
19. ledna 2021
15:51

Neskutečné, nechutné, a hlavně neuctivé! Stovky lidí s boby, sáňkami a na lyžích vyrazily k Památníku Lidice nedaleko Kladna. Jestli si myslíte, že si lidé přišli pietně připomenout hrůzu z II. světové války, jste vedle. Vyrazili si tam užít zimních radovánek. Jízda přes hroby nebyla to jediné, čím místo národní tragédie znesvětili.

Současná situace bohužel nedovoluje oblíbené lyžování v lyžařských střediscích. Český národ je ale známý tím, že si se vším „poradí“. A to by tomu byl čert dlužný, aby náš národ nenapadlo něco, co by nám zasněžený horský svah mohlo nahradit. 

Jenže tentokrát to bylo hodně přes čáru. Protože to, co se odehrálo minulý týden na pietním místě v Lidicích, je do nebe volající. Obec byla 10. června roku 1942 vyhlazena nacisty. Tragédii nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Nikdo z účastníků „bobovačky“ na to ale nehleděl.

O naprosto nechutném chování zúčastněných na facebooku informoval současný ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. „Minulý týden napadl sníh, a tak o tomto víkendu dorazilo na pietní území v Lidicích několik set lidí. Ne však proto, aby projevili úctu těm, kteří zde kdysi žili a stali se oběťmi německých okupantů, ale proto, aby si tu zajezdili na bobech, na sáňkách či na lyžích,“ popisuje Stehlík.

„Co na tom, že tyto své sportovní aktivity provozovali přímo na sutinách domů povražděných lidických obyvatel i na hrobech nacisty zpustošeného hřbitova,“ uvádí dál. 

„Snažím se věřit tomu, že ti, kdo se rozhodli trávit takovýmto způsobem svůj volný čas na místě, kde byl spáchán jeden z nejodpornějších válečných zločinů, možná ani netušili, kde se ocitli,“ dodává s tím, že opak by poskytoval zvláštní a nedobrý obraz.

Na sáňkách přes hroby

V údolí, kde kdysi stávaly Lidice, stálo na 80 osobních aut. Majitelé zaparkovali přímo na pietním území. Stovky lidí si pak užívaly zimní radovánky na místech, kde umírali lidé a padaly k zemi jejich domy.

U jedné fotografie Stehlík popisuje příběhy lidí, kteří kdysi v domech bydleli a jakou měli práci. Byl mezi nimi řezník, elektrotechnik, hutník nebo horník či zedník. Další fotografie je ze stejného místa, kde žili zmínění lidé. Místo bylo plné dospělých i nezletilých se sáňkami či boby. 

„V roce 1942 zničila domy v jižní části Lidic silnými náložemi německá armáda a následně je srovnali se zemí příslušníci Říšské pracovní služby. Aby se zde mohlo v lednu 2021 bobovat,“ uvedl Stehlík.

Lidé se nebáli jezdit na bobech přes hroby v místech starého lidického hřbitova. Vypovídá o tom i fotografie, kde jsou vidět stopy po sáňkách. „Nevím, zda bych své děti nechal jezdit na sáňkách přímo na místě, kde se děly hrůzy podobné těm, jaké zachycuje tento snímek,“ napsal Stehlík.

Jako „památku“ nechal kdosi u hrobu i své rozbité zelené boby. Neskutečné… „Němými svědky toho, co se o tomto víkendu v Lidicích dělo, byl i pomník dvaaosmdesáti lidických dětí. Také ony si zde kdysi rády hrály. Než je Němci 2. července 1942 udusili v plynových autech,“ zakončil Stehlík. 

Video  Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy!  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

dynaty ( 20. ledna 2021 05:17 )

tak co třeba v Osvětimi (Terezíně, Dachau ...vyber si) postavit střelnici a kolotoče? Žije se přece dál

dynaty ( 20. ledna 2021 05:13 )

ty necítíš rozdíl mezi svým hrobem a hroby v Lidicích?

donypan ( 19. ledna 2021 19:54 )

Nevím co je na tom hrozného,jedině toto dává celé tragédii smysl,že se žije dál.

Anifa ( 19. ledna 2021 19:07 )

Ano, Lidice byla tragedie. Ale je to velké území, je tam klid, je to bezpečné pro děti. Je to 80 let .Mně by asi nevadilo, kdyby za 80 let na místě mého odpočinku dováděly děti.

Jiřina Ratimcová ( 19. ledna 2021 17:49 )

👍🏻👍🏻👍🏻

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání