Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vrah se před soudem pokusil o sebevraždu lžící: Pak se dohodl o vině a trestu se státním zástupcem

Autor: ČTK - 
5. ledna 2021
14:21

Za vraždu známého v ubytovně v Trmicích na Ústecku jde čtyřiašedesátiletý Antonín Hajný na devět let a šest měsíců do vězení. Muž se pokusil ještě před začátkem úterního líčení u ústeckého krajského soudu o sebevraždu. Se státnímu zástupcem se dohodl Hajný o vině a trestu, což umožňuje nově trestní zákoník. Soud dohodu schválil. Rozsudek je pravomocný.

Událost se stala loni v červnu. Podle obžaloby byl Hajný u poškozeného v pátém patře ubytovny na návštěvě. Po hádce pod vlivem alkoholu Hajný oběť nejméně sedmkrát udeřil velkou silou skleněným popelníkem, který vážil téměř jeden kilogram. Poté ho ležícího na posteli škrtil provázkem. Příčinou smrti sedmdesátiletého muže byl otok mozku. Policejní hlídka, která byla první na místě, v pokoji s mrtvým mužem zadržela silně opilého Hajného.

Jednání u ústeckého krajského soudu v úterý začalo s hodinovým zpožděním. Soudce Jiří Bednář uvedl, že se muž poranil ve vazební věznici a ošetřil ho lékař. Podle lékařské zprávy se poranil lžící, do soudní síně vstoupil s obvázanou hlavou. Soudce vzhledem k této okolnosti ponechal Hajnému po celou dobu zasedání pouta. „Chtěl jsem skončit," uvedl Hajný na dotaz soudce, zda se tímto jednáním chtěl vyhnout soudnímu líčení.

Hlavní líčení se uskutečnilo bez dokazování. Hajný využil možnosti uzavřít dohodu o vině a trestu, což umožňuje od října loňského roku trestní zákoník. Státní zástupce Vladimír Jan po pauze na dojednání dohody uvedl, že Hajný souhlasil s tím, jakým způsobem je jednání popsáno v obžalobě, a s kvalifikací. Zařazen bude do věznice se zvýšenou ostrahou. Dohodou se obžalovaný vzdává práv na odvolání. Muži hrozil trest ve výši deset až osmnáct let.

Délka trestu se podle soudce s ohledem na věk Hajného jeví jako dostatečná, snížit trest pod hranici umožnila uzavřená dohoda.

Důkazy byly podle státního zástupce jednoznačné. Pokud by dohoda nebyla uzavřena, navrhl by trest ve výši 11 let. Dohoda umožňuje významně urychlit trestní řízení. „Trest 9,5 roku jsem navrhl já, to byla nejnižší možná výše, na niž bych přistoupil," řekl Jan. „Jsem relativně spokojený, že státní zástupce na dohodu přistoupil. Ta umožňuje jít takzvaně pod sazbu, každý měsíc pod sazbu je pro klienta výhodný," řekl novinářům obhájce Hajného Jan Humplik.

Video  Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka  - Petr Němeček/ CNC
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání