Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soud rozhodl o osudu vraha Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27): Marčeka čekala ledová sprcha!

Aktualizováno -
2. prosince 2020
10:53
Autor: ČTK - 
2. prosince 2020
06:04

Bylo to další slovo justice k případu, který otřásl Slovenskem, a vlastně celým civilizovaným světem. V případu vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) vynesl tamní nejvyšší soud konečný verdikt  ohledně vykonavatele vraždy, bývalého vojáka Miroslava Marčeka. Zpřísnil mu trest na 25 let.

Specializovaný trestní soud Marčekovi na jaře vyměřil mimořádně snížený trest 23 let, původně obžalovanému hrozilo až doživotí. Tento krok soudu předsedkyně senátu zdůvodnila tím, že doznání a pomoc při vyšetřování kriminálních deliktů má význam. Marček se ke zmíněným vraždám už na začátku soudního procesu přiznal. Původní trest se jevil státnímu zástupci příliš mírný, a proto se odvolal a požádal o přísnější ortel.  A soud mu vyhověl. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat a vraha tří lidí čeká čtvrt století v cele.

Doznal se i k vraždě podnikatele

Marček se přiznal nejen k předloňské vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale také k tomu, že v roce 2016 při loupeži zastřelil podnikatele Petera Molnára v jeho domě. Tato vražda se stala součástí obžaloby v Kuciakově kauze.

Už loni zprostředkovatel Kuciakovy vraždy a jeden z celkově pěti obviněných v tomto sledovaném případu Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

Pro odsouzení milionáře soudu chyběly důkazy

Letos v září pak soud první instance zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání vraždy Kuciaka a osvobodil i Alenu Z., jež podle žalobce zločin zprostředkovala. Vinným uznal žalovaného vrahova pomocníka Tomáše Sz., který je Marčekovým bratrancem. Verdikt vůči této trojici obžalovaných zatím není pravomocný, odvolání projedná rovněž nejvyšší soud.

Investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová zemřeli 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača. Případ vyvolal největší protivládní protesty v historii Slovenska. Z objednání vraždy byl obžalován kontroverzní podnikatel Marian Kočner, podle žaloby ji pro něj zprostředkovala jeho přítelkyně Alena Zs. Oba prvoinstanční soud osvobodil.

Vraždu zprostředkoval Zoltán Andruskó, který dostal 15 let, a  Miroslavovi Marčekovi měl s vykonáním vraždy pomoci jeho bratranec Tomáš Sz. Ten čelí nepravomocnému rozsudku v trvání 25 let.

Video  Poslední minuty před popravou Kuciaka a jeho snoubenky.  - tv Joj
Video se připravuje ...
Kauza Kuciak před soudem: Marček se přiznal ke všem vraždám a popsal děsivé detaily masakru. Kauza Kuciak před soudem: Marček se přiznal ke všem vraždám a popsal děsivé detaily masakru. | Pluska.sk, Archiv Blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání