Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Promlčeno: Zdeňce brutálně zabili maminku (†51). Tělo našli u auta, vrah stále uniká

Aktualizováno -
29. listopadu 2020
09:23
Autor: Ivan D. Hladík - 
29. listopadu 2020
08:00

Případ Marie Nesetové (†51) patří k nejbrutálnějším vraždám v novodobé historii kriminalistiky. Zároveň i k těm, jejichž pachatel může uniknout trestu. Dcera zabité ženy však doufá, že spravedlnost ve zbývajícím čase přijde.

Jiné rodiny si užívají letní radovánky, Zdeňka Nesetová Přikrylová (40) z Bruntálska se s blízkými každý rok 30. června vrací na místo, kde prožívají bolest ze ztráty maminky Marie (†51). „Byla to neuvěřitelně silná osobnost, pracovitá, upřímná,“ vzpomíná dcera Zdeňka. Její maminka poslední školní den roku 2006 brzy ráno vyrazila služebně coby inspektorka životního prostředí na Jesenicko na kontrolu jakosti vody. Tam nedojela, její telefon se odmlčel. „Volal mi její partner, že se nevrátila domů,“ uvedla Zdeňka. Vždy spolehlivou Marii postrádal i zaměstnavatel, on a rodina pak zmizení ohlásili policii. Sami ji také po trase cesty hledali.

O život bojovala

Po třech dnech, 3. července, byl na lesní cestě nalezen opuštěný vůz, jímž Marie jela. „Pak mi policisté sdělili, že ji našli mrtvou,“ se slzami v očích líčila Zdeňka. Tělo plné bodných ran leželo ledabyle zamaskované zhruba 300 metrů od auta. Bylo patrné, že útočníkovi se bránila. Její šperky i notebook zůstaly na místě, znásilněna nebyla. Proč tedy musela zemřít? Na to dodnes rodina nezná odpověď, stejně jako na to, kdo vraždil.

Na místo, kde byla zavražděná Marie nalezena, se její blízcí vracejí  každý rok. Na místo, kde byla zavražděná Marie nalezena, se její blízcí vracejí každý rok. | Spolek Nepromlčíme, Estefano Burmistrov (Pixabay)

„Přijmout to mi trvalo měsíce. Dnes je případ odložen. Doufala jsem, že vrah trestu neujde, ale za šest let uplyne promlčecí lhůta. Přijde mi to absurdní, 20 let na promlčení vraždy je málo. Ta ztráta a bolest nebude nikdy menší,“ uzavřela Zdeňka. Vražda Marie Nesetové bude promlčena 30. června 2026, naděje na odhalení pachatele je minimální.

Stopy nestačily

Vyšetřovatelé dělali, co mohli. „Pachatele se bohužel zatím nepodařilo dopadnout,“ přiznal před časem moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Mezi stopami byly asi nejdůležitější ty zpoza nehtů zavražděné, při potyčce vraha poškrábala. Odebraný vzorek mužské DNA se neshodoval s nikým z ženina okolí. „Porovnat vzorky s celostátní databází policisté prý neměli možnost, jelikož před lety to nešlo,“ uvedla Zdeňka. Podle všeho vrah čin neplánoval, vše bylo dílem náhody.

Podívejte se na zpověď Zdeňky Nesetové:

Video  Zdeňka Nesetová Přikrylová (40): „Doufala jsem, že vrah trestu neujde, ta ztráta a bolest nebude nikdy menší...“ • VIDEO  - Spolek Nepromlčíme, Estefano Burmistrov (Pixabay)
Video se připravuje ...

Svědek, nebo vrah?

Jedna z vyšetřovacích verzí byla, že Marie se vydala  do lesa vykonat potřebu, při čemž na ni náhodný násilník zaútočil. Další, že šlo o stopaře. Není jasné, jak se vrah na místo a z něj dostal. V hledáčku kriminalistů se pak ocitl i člověk přespávající v nedalekém vyhořelém hotelu Hubertus v Karlově Studánce. „Zhruba 65letý prošedivělý, asi 170 až 175 centimetrů vysoký muž, chodil v riflích a košili,“ popsal jej v roce 2010 kriminalista Alexej Michálek. Mohlo jít o svědka, ale i o vraha.

Nepromlčíme

V souvislosti s problematikou promlčených případů a lhůtám, které je umožňují, vznikla občanská iniciativa „Nepromlčíme“. Ta si klade za cíl otevřít společenskou diskuzi nad tématem a dosáhnout zrušení možnosti v Česku promlčet trestné činy, zejména vraždy, nebo alespoň k prodloužení jejich promlčecích lhůt a dostat se tak na úroveň západní Evropy. „Nestojí za námi žádná politická strana –mezi námi jsou lidé s profesním či osobním vztahem k tématu jako právníci, oběti trestných činů, novináři či kriminalisté,“ uvádějí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání