Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Padlá vojačka Míša dostane metál od prezidenta: Nevyloučil, že za její smrt mohou teroristé

Autor: ČTK, VaB - 
24. listopadu 2020
12:50

Příčinou pádu vrtulníku na vojenské misi na Sinaji, při níž zemřela i štábní praporčice Michaela Tichá (†27), nemusela být podle prezidenta Miloše Zemana nehoda. Nevyloučil útok islámských radikálů. Na dnešním velitelském shromáždění české armády také připomněl, že Tiché příští rok ve státní svátek 28. října udělí in memoriam medaili Za hrdinství. Tichá je první vojákyní české armády, která zemřela při plnění úkolů na zahraniční misi.

„Jsme součástí boje proti islámskému terorismu, který se nyní opět projevil ať už ve Francii, anebo v Rakousku, a který samozřejmě ohrožuje i nás. Bude mi ctí 28. října příštího roku vyznamenat vojákyni, která padla v tomto boji. Mimochodem, nejsem si zcela jist, zda to byla dopravní nehoda, protože na Sinajském poloostrově působí islámští radikálové a není vyloučeno, že ten vrtulník sestřelili. Doufám, že se to řádně vyšetří,“ řekl Zeman.

Náčelník Generálního štábu Aleš Opata uvedl, že takové informace armáda nemá. „Každopádně je na místě vyšetřovací tým americké armády, který celou věc bude vyšetřovat. Nejsme schopni dneska předjímat,“ řekl.

Tichá zemřela v troskách vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Zřítil se nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k mezinárodní misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody.

Příčinou byla údajně technická závada. Při nehodě zemřelo šest dalších vojáků, pět Američanů a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění. Záležitost podle armády vyšetřují MFO a Američané, výsledky zatím nejsou.

Ostatky zemřelé z Egypta přivezl předminulý týden do Kbel vojenský speciál. Na letecké základně se po příletu uskutečnila krátká pieta, které se zúčastnili zástupci armády i státu, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Video  Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti (13. listopadu 2020).  - CNC / Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Pátečního rozloučení s Tichou se pak kvůli hygienickým opatřením mohlo zúčastnit jenom 15 lidí. Na obřadu byli rodinní příslušníci, ale zástupci armády a další mohli ještě před jeho začátkem v obřadní síni položit květiny. Zemřelé vojákyni se poklonil například náčelník Generálního štábu Aleš Opata.

Tichá byla na Sinaji příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády, kde se starala o logistiku české jednotky. Do armády podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nastoupila v roce 2017, v Egyptě byla jako rotmistryně na své první zahraniční misi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání