Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teror v centru Vídně: K útoku se přihlásila ISIS! Policie teroristu zastřelila

Aktualizováno -
3. listopadu 2020
21:15
Autor: ČTK, dce, shp - 
2. listopadu 2020
20:58

Rakouskou metropolí v pondělí večer otřásl teroristický útok, který si již vyžádal životy čtyř lidí, mezi nimiž je i servírka z místní kavárny. Mrtvý je i jeden z útočníků – stoupenec Islámského státu s albánskými kořeny, který byl zastřelen krátce po útoku. Ministr vnitra Karl Nehammer uvedl, že neexistuje důkaz o dalším útočníkovi.

Policie potvrdila, že útok byl započat v ulici Seitenstettengasse v osm hodin večer. Včetně pachatele zemřelo 5 lidí. Jednou z obětí byla servírka, která pracovala v místním podniku. Počet zraněných dosáhl 22. Vídeňský starosta Michael Ludwig uvedl, že 10 lidí již bylo propuštěno z nemocnice. Další 3 v ní zůstávají v kritickém stavu. „Byl to nečekaný útok na Vídeň. Vídeň je mírumilovnou metropolí,“ uvedl podle OE24. 

K útoku se v úterý večer přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Atentát provedl střelnými zbraněmi a nožem "voják chalífátu", který v rakouském hlavním městě zabil nebo zranil kolem 30 lidí, uvedl IS na své propagandistické platformě Nashir News.

Teroristův útok skončil po devíti minutách, kdy ho zastřelila policie. Podle deníku Kurier provedla policie prohlídky i na několika místech ve městě Sankt Pölten, kde zadržela dva podezřelé. Sankt Pölten je metropolí spolkové země Dolní Rakousy, která sousedí s Českem. Podle portálu Wien 24 další ranní razie proběhla v Linci. Také tam měl být zatčen muž v souvislosti s vídeňským útokem.

V odpoledních hodinách uvedl Nehammer, že ve Vídni a Dolním Rakousku bylo provedeno celkem 18 domovních prohlídek, při nichž bylo zadrženo dohromady 14 lidí. Všichni skončili ve vazbě. Později web OE24 dodal, že v souvislosti s útokem byli zadrženi dva Švýcaři ve městě Winterhur. Zadržených je tak nyní 16.

Šlo o terorismus

Podle ministra vnitra Karla Nehammera šlo o teroristický útok. Atentátník, jehož policie večer zastřelila, byl podle něj stoupencem teroristické organizace Islámský stát (IS). Později uvedl, že útočník jménem Kujtim Fejzulai byl 25. dubna 2019 odsouzen ke 22 měsícům ve vězení za pokus cestovat do Sýrie, aby se tam připojil k Islámskému státu. 5. prosince 2019 byl podmínečně propuštěn s ohledem na to, že se jednalo o mladistvého pachatele, spadal proto do pravomoci soudu pro mladistvé. Nehammer také odpoledne na tiskové konferenci řekl, že policie již analyzovala polovinu videomateriálů, které jim lidé zaslali. Podle nich prý neexistuje důkaz o tom, že by byl na místě další útočník.

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku.  - Reuters
Video se připravuje ...

Boj mezi civilizací a barbarstvím

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil večerní události ve Vídni za islamistický čin z nenávisti vůči rakouskému způsobu života. Národu přislíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců teroristického činu. „Je to boj mezi civilizací a barbarstvím,“ řekl. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček s odkazem na rakouské úřady oznámil, že mezi mrtvými nejsou žádní čeští občané.

Pachatelé – „těžce ozbrojení a nebezpeční“ – podle Nehammera uprchli a policie po nich pátrá. „Nasadili jsme několik jednotek speciálních sil, které nyní pátrají po předpokládaných teroristech. Neomezuji to jen na oblast Vídně, protože se jedná o mobilní pachatele,“ řekl ještě v pondělí Nehammer stanici ORF a vyzval veřejnost, aby zůstala doma, dokud se situace neujasní. Později v noci ministr upřesnil, že na útěku je minimálně jeden podezřelý.

Dramatické okamžiky na místě

Policisté po útoku provedli velký zátah; oblast kolem náměstí Schwedenplatz byla uzavřená a policie na twitteru vyzvala občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor a nepoužívali ani hromadnou dopravu.

Agentura APA a rakouská média původně informovala o útoku kolem 20:00 na synagogu v ulici Seitenstettengasse, při němž zemřel policista.  „Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. „Pak jsem si všiml, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (...) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela.“ Podle svědků oslovených serverem Oe24.at padlo „minimálně 50 výstřelů“.

Cílený útok na synagogu úřady nepotvrdily

V tuto chvíli nelze říci, zda byl městský chrám jedním z cílů. Jisté však je, že jak synagoga v Seitenstettengasse, tak kancelářská budova na stejné adrese již nebyly v provozu, v době, kdy padly první výstřely, byly uzavřeny, uvedl předseda vídeňské židovské obce Oskar Deutsch. Nicméně dodal, že se střílelo v bezprostřední blízkosti chrámu a že všichni členové obce byli požádáni, aby zůstali doma. Policie ani ministerstvo vnitra každopádně nepotvrdily, že terčem útoku byl skutečně židovský svatostánek.

Zahynulo pět lidí

Podle listu Kronen Zeitung, který o incidentu informoval jako první, podlehl zraněním policista. Počet civilních obětí útoku pak stoupl na tři: Zemřela i žena zraněná při útoku, jak řekl stanici ORF vídeňský starosta Michael Ludwig. Je bohužel možné, že bilance obětí na životech bude ještě děsivější, několik lidí je totiž ve vážném stavu.

Krátce před osmou hodinou ranní ministr vnitra potvrdil, že následkům zranění podlehla i čtvrtá oběť útoku. Mělo by jít o ženu mezi 40–50 lety. Další oběť (†21) zemřela také v nemocnici. Počet obětí tak stoupl na 5.

Na místě bylo také mnoho lidí zraněno. V centru města zřídili záchranáři dočasnou třídírnu zraněných, z níž je po vyhodnocení jejich zdravotního stravu rozesílala do nemocnic. V akci byl kamion záchranné služby, který je vybaven pro případy katastrof.

Zděšený Babiš, Hamáček i Pavel

„Jsem zděšen z útoku na synagogu ve Vídni a chci vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a svému příteli Sebastianu Kurzovi,“ uvedl český premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru. „Děsivé zprávy z Vídně, střelba v centru má podle rakouského ministra vnitra za následek několik raněných, patrně i mrtvých. Policie ČR je v kontaktu s rakouskými kolegy, byla přijata opatření na hraničních přechodech s ČR,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček pak pro Blesk Zprávy dodal: „Situaci sledujeme, policie je v kontaktu s rakouskými kolegy, já se svým protějškem, ministrem vnitra Nehammerem. Byla posílena opatření na hranicích a u objektu s vazbou na židovskou komunitu. Speciální útvary policie jsou v pohotovosti.“

„Teroristické útoky ve FR a včera ve Vídni ukazují, že islámský extremismus nezmizel s porážkou ,Islámského státu'. Zůstává zásadní hrozbou. Nestačí bojovat proti němu v zahraničních misích, nejdůležitější je zastavit šíření nenávistné ideologie mezi muslimy v Evropě,“ uvedl na twitteru generál Petr Pavel.

Slovo Čecha, který pracuje ve Vídni

Zpráva o děsivém teroristickém útoku vyděsila Čecha Aloise Prachaře (63) z Provodova na Zlínsku. Ten už patnáct let pracuje v nejstarším vídeňském divadle Theater in der Josefstadt jako ceněný krejčí.

V pondělí večer se ještě hrálo na naší pobočné scéně, doslova za rohem od místa, kde se střílelo, a vyhasínaly životy. Představení přerušili a mnozí kolegové museli zůstat na místě až do rána. V tu dobu v úterý ráno jsem jel do práce do hlavní budovy asi o kilometr dál, ale všude bylo znát nebývalé napětí, nakonec nás poslali domů,“ řekl Blesk.cz.

„Divadla jsou od úterý stejně jako restaurace kvůli koronaviru zavřená, situace je tu opravdu vážná a teroristický čin pochopitelně napětí výrazně vygradoval. Někdy mám pocit, že jsou Rakušané k nejrůznějším přistěhovalcům až moc vstřícní, pořádají třeba sbírky, rozdali by se..."

Opatření na česko-rakouských hranicích bylo zrušno

„V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni jsme přijali preventivní opatření na hraničních přechodech s Rakouskem,“ sdělila Policie ČR s tím, že policisté prováděli namátkové kontroly vozidel a cestujících. Policisté rovněž vykonávali zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice.

V úterý byla opatření zrušena. "S ohledem na oficiální sdělení rakouské strany, které vylučuje existenci dalších pachatelů včerejších (pondělních) útoků, kteří by mohli být na pohybu, ukončuje Policie ČR všechna opatření přijatá v souvislosti s nimi. Jediný pachatel útoku byl již včera při policejním zákroku zastřelen," oznámili policisté.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání