Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nelegální „zabijačky“ stovek kradených psů: Vyškvařené sádlo má odbyt až v Británii!

Nelegální „zabijačky“ stovek kradených psů: Vyškvařené sádlo má odbyt až v Británii!
Nelegální „zabijačky“ stovek kradených psů: Vyškvařené sádlo má odbyt až v Británii!  (Autor: Repro foto TV Markýza)
Autor: ran - 
22. září 2020
17:36

Po celém Slovensku se kradou a nelegálně zabíjejí stovky psů. Televize Markíza po dva roky sledovala byznys se psím sádlem, který má podle jejích důkazů dobrý odbyt nejen na Slovensku. Policie a veterina nyní po letech popírání, že se něco takového děje, musela oficiálně změnit názor. V romské osadě nalezli psí kostry a další pozůstatky po těchto „zabijačkách“.   

Obec Chminianske Jakubovany s velkou romskou osadou na svém katastru se nachází v okrese Prešov na východě Slovenska. Už nějaký čas šly o osadě zvěsti, že se tam zabíjejí kradení psi a místní že z nich posléze škvaří sádlo na odbyt. Úřady něco takového nikdy nebraly jako fakt, nyní je ale vše jinak.

Televize Markíza přinesla jasné důkazy o tom, že k „psím zabijačkám“ zcela běžně dochází. S pomocí skryté kamery reportéři natočili přímo v osadě zabití psa na připravené trojnožce. Místní o výrobě psího sádla s reportéry v utajení docela otevřeně hovořili.   

„Není snadné vhodného psa sehnat. Musí mít na sobě dost tuku, jinak se z něj sádlo udělat nedá,“ řekl například jeden z místních, kteří se nelegální aktivitě věnují. Podle současných slovenských zákonů psa může zabít jedině veterinář, samotná konzumace masa a dalších výrobků ale zakázaná není. 

V reportáži také zaznělo, že psí sádlo vyjde – podle velikosti sklenice, v nichž se prodává – na 30 až 80 eur (800 až 2 150 korun). Maso se rozprodá také. „Psí produkty“ kupují Romové, ale i běžní občané. Zákazníci prý často věří, že vyškvařený tuk z psa má ozdravné účinky.  

Šéf slovenské Státní veterinární správy Jozef Bíreš po seznámení se s důkazy musel uznat, že situace bude vyžadovat řešení. „Také jsem vám to nevěřil, když jste mi o tom říkala, dokud jste mi to nedonesla,“ říká reportérce nad hromadou sklenic se sádlem z mazlíčků. „Je to hrozné a samozřejmě jasně definovatelné jako trestný čin,“ dodal.

S televizí nakonec do osady nakráčela veterina spolu s policií a přišli právě včas. Trojnožka jako pro běžnou zabijačku tam právě byla nachystaná pro další zvíře. Zabití psa svým příchodem zabránili, ale v osadě ho ponechali. Jako další důkaz úřední návštěva v osadě nalezla kosterní a další pozůstatky několika psů. Několik poslanců se chce zasadit o řešení problému i na půdě parlamentu.  

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání