Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká rodina vezla v autě přes půl tuny zlata a stříbra! Dopadli ji celníci v Rakousku

Rakouští celníci chytili českou rodinu s hromadou zlata a cenností.
Rakouští celníci chytili českou rodinu s hromadou zlata a cenností.  (Autor: Bundesministerium für Finanzen/prodimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
15. září 2020
16:16

Česká rodina chtěla převézt více než 665 kilogramů zlata a stříbra přes rakouské hranice. Celníci vzácné kovy objevili v jejím automobilu na západě země. Češi se podle nich chtěli vyhnout placení cla a nyní budou muset zaplatit vysokou pokutu. 

Rakouské úřady rodinu zadržely na rakousko-švýcarském hraničním přechodu Feldkirch-Wolfurt. Jak informoval rakouský deník Heute, nejdřív v kufru zjevně přetíženého vozidla celníci našli 707 stříbrných prutů o hmotnosti 662 kilogramů.

Při kontrole tašky dcery narazili celníci na učiněnou zlatou žílu, 74 prutů zlata o celkové hmotnosti 3,25 kilogramu. Rodina přitom předtím celníkům tvrdila, že si pouze vyzvedla 4000 eur v Lichtenštejnsku a vlastně měla namířeno do Curychu. Ani jedno ale strážci hranic Čechům neuvěřili.

Poklad v hodnotě téměř 19 milionů

Celníci předpokládají, že rodina chtěla poklad v hodnotě 700.000 eur (téměř 18,7 milionu korun) převézt do České republiky bez zaplacení dovozního cla ve výši 96.700 eur (asi 2,6 milionu korun).

Na Čechy nyní čeká podle listu Heute „enormní“ pokuta, neboť zboží v hodnotě nad 10.000 eur je třeba celníkům hlásit. V souvislosti s případem cituje Heute i rakouského ministra financí Gernota Blümela.

Hrdost na celníky

Ten vyjádřil hrdost na rakouskou celní správu. „V boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu má potírání ilegálních pohybů peněz zásadní význam,“‎ řekl Blümel.

Česká rodina měla v autě zlato a stříbro v hodnotě téměř 19 milionů. Česká rodina měla v autě zlato a stříbro v hodnotě téměř 19 milionů. | Bundesministerium für Finanzen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání