Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oblíbený veterinář Honza zemřel po kopnutí kobylou: Zbyli po něm tři synové a přítelkyně

Oblíbený veterinář zemřel po kopnutí kobylou: Obec pořádá sbírku (ilustrační foto).
Oblíbený veterinář zemřel po kopnutí kobylou: Obec pořádá sbírku (ilustrační foto).  (Autor: Blesk:Martin Netolicky)
Autor: jel - 
30. srpna 2020
06:05

Dvaapadesátiletý veterinární lékař Jan K. z Klatovska v červenci podlehl zraněním, která mu způsobila kobyla. O život bojoval měsíc, boj však nakonec prohrál. Obec Kdyně, kde měl veterinář svou praxi, nyní vyhlásila sbírku na pomoc rodině tragicky zesnulého Jana.

V úterý 2. června měl veterinář provádět inseminaci klisny v obci Srbice na Klatovsku, během ní ho však zvíře koplo do hlavy a přivodilo mu těžká zranění. Do fakultní nemocnice byl převezen letecky, muž byl v bezvědomí a utrpěl těžké trauma hlavy. Po měsíci svým zraněním podlehl.

Podle starosty Kdyně Oskara Hamruse po sobě Jan zanechal tři syny, z nichž dva jsou ještě nezletilí, a dlouholetou přítelkyni. Obec se proto rozhodla vyhlásit sbírku, která by rodině ulehčila alespoň finančně.

„Mnohým z nás se úzkostí zatajil dech nad zprávou o tragické smrti známého člověka, rovného chlapa, odborníka ochotného vždy podat pomocnou ruku, poradit v kteroukoliv denní i noční hodinu,“ stojí v textu starosty, který informuje o vzniku sbírky s tím, že rodina pana Jana se náhle ocitla bez prostředků. Na účtu je nyní okolo 37 tisíc korun.

PavelSki ( 30. srpna 2020 12:35 )

kroutil: Asi se moc nevyznáš, viď?
Je-li něco dítěte do 18 let (peníze, majetek),
nejběžněji z dědictví (ať už zákonem nebo závětí),
rozhoduje o používání opatrovník určený soudem.
Nejsou to peníze jeho oprávněné osoby.

.tg.bb ( 30. srpna 2020 11:52 )

Ty budeš opravdu myslí mdlé... Raději nic nepiš. O jakém majetku mluvíš, když tyto děti žádný majetek nemají, a získají ho teprve v dědickém řízení?

SCHWARZENBERG ( 30. srpna 2020 10:58 )

Chtěl obskočit kobylu a jí zrovna bolela hlava

.tg.bb ( 30. srpna 2020 09:47 )

Jo, teď čtu, že jednomu dítěti už 18 bylo. Takže opatrovník pro zbylé dva.

.tg.bb ( 30. srpna 2020 09:33 )

Pokud má zemřelý vlastní potomky, tak ne.

V tomto případě dostanou vše jeho synové, každý třetinu. Nezletilým navíc soud přidělí opatrovníka. Pokud je "přítelkyně" jejich matka, tak dojde k opravdu paradoxní situaci, ona nemá nárok vůbec na nic. Soud se může táhnout dlouho a celou tu dobu bude ona řešit péči o své děti bez možnosti sáhnout na jejich majetek. A po vypořádání dědictví zrovna tak, dokud dítěti (dětem) nebude 18 a nebudou si moct s penězi nakládat dle svého uvážení. Když by chtěl někdo uspořádat sbírku, tak nikoliv na děti, ale na "přítelkyni", jinak by to zase měl pod palcem opatrovník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání