Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyšetřovatelé o tragédii v Bohumíně: Řekli, co našli ve vyhořelém bytě! A lidé se prý mohou pomalu vracet domů

Autor: ČTK - 
9. srpna 2020
08:41

V Bohumíně na Karvinsku bude dnes pokračovat vyšetřování tragického požáru, při němž v sobotu zemřelo 11 lidí, a podle dostupných informací to vypadá, že vše má na svědomí žhář. Další obyvatelé by se dnes mohli vrátit do domu. Stále v něm ale nejde elektřina ani plyn. Mluvčí hasičů Lukáš Popp také řekl, co už během noci vyšetřovatelé ve vyhořelém bytě našli.

Podle Poppa hasiči ukončili prohlídku místa neštěstí kolem 01:00 a dnes budou znovu pokračovat. "Můžeme potvrdit, že na místě byly nalezeny stopy akcelerantu (hoření), proto takový rychlý průběh toho požáru a rychlý rozvoj. Zatím přesně nemůžeme určit, jestli to bylo na jednom místě, nebo na několika místech a ani nemůžeme určit, o jaký akcelerant se jednalo," uvedl Popp.

Podle informací, které má k dispozici, nemá dům ohroženou statiku a nehrozí jeho zborcení. Obyvatelé by se tak dnes mohli postupně vracet do jednotlivých bytů. "Stále platí ta informace, že ten dům je odpojen od elektrické energie i od plynu," uvedl Popp. Místostarosta města Igor Bruzl (ČSSD) uvedl, že město je nájemníkům z nejvíc zasažených bytů připraveno zajistit náhradní ubytování. Panelový dům je ve vlastnictví města.

Z deseti zraněných jich v nemocnici zůstává pět, vyplývá z vyjádření mluvčích zařízení.

Video  Letecké záběry z tragédie v Bohumíně  - ZZS Moravskoslezský kraj
Video se připravuje ...

NA MÍSTĚ JE TÝM PRO IDENTIFIKACI HROMADNÝCH ÚMRTÍ

"Kriminalisté a policejní specialisté provádí od včerejších (sobotních) večerních hodin ohledání místa činu. Na místě je také speciální tým zabývající se identifikací obětí hromadných úmrtí. Na místě byl také přítomen psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání urychlovačů hoření," uvedla mluvčí. Akcelerant hoření byl podle ní nalezen v blízkosti bytu.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel v České televizi řekl, že zadržený je ve zdravotnickém zařízení a policie ho zatím nevyslechla.

Požár vypukl v Nerudově ulici v části Nový Bohumín krátce před 18:00, konkrétně v 11. patře. Šest lidí, včetně tří dětí, zemřelo v bytě. Dalších pět lidí poté, kdy se snažili před ohněm uchránit skokem z domu. Během požáru bylo rovněž deset lidí zraněno, včetně hasičů a policisty. Na místo bylo postupně vysláno šest zdravotnických a tři lékařské posádky z nejbližšího okolí, včetně letecké výjezdové skupiny z Ostravy.

Posádky záchranné služby převezly zraněné do Fakultní nemocnice v Ostravě, do Městské nemocnice Ostrava a do nemocnic v Karviné-Ráji a v Havířově. "Dvě osoby utrpěly těžké popáleniny, zbývajících osm pacientů mělo popáleniny lehčí nebo byli zasaženi různými stupni nadýchání zplodin hoření," uvedl mluvčí záchranné služby Ladislav Lang. Dodal, že dalších pět pacientů, u nichž šlo o lehčí poranění nebo akutní stresovou reakci, bylo po ošetření ponecháno na místě. Lidé už na sociálních sítích vyjadřují účast pozůstalým.

Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava dnes ČTK řekla, že v tomto zdravotnickém zařízení je hospitalizováno pět pacientů. Dva jsou na jednotce intenzivní péče ve vážném stavu. Tři pak na standardním oddělení. Jsou stabilizovaní a mimo ohrožení života. Stará se o ně personál Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie.

frantacizek ( 9. srpna 2020 12:31 )

hrozné, takhle řešit problémy v mezilidských vztazích..

bre-burda ( 9. srpna 2020 10:15 )

Máme na domě podobné balkony. Soused, když si zabouchne klíče uvnitř svého bytu, mezi nimi běžně přelézá. Já si v pondělí hned jdu koupit nějaké horolezecké lano, stačilo by slanit o jedno dvě patra níže. Dotyční zřejmě na párty hulili a nepostřehli, že "lítají" jen ve své představě.

money ( 9. srpna 2020 09:41 )

Zvláštní, všude už je diskuze na tuto tragédii zablokována... proč asi?? někomu ruply nervy.. kdo ví co se ještě o tom vše dozvíme co to bylo za lidi ...

jjusa2 ( 9. srpna 2020 09:32 )

Pro žháře nebude žádný trest dost vysoký,měli by ho upalovat pomalu a dlouho za všechny ty ubožáky kteří musely kvůli takové hyeně zemřít.

hchkr ( 9. srpna 2020 09:16 )

Pro toho žháře nebude žádný trest dost vysoký

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání