Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jedenáct mrtvých po požáru v Bohumíně: Lidé před plameny skákali z oken! Policie zadržela žháře!

Aktualizováno -
8. srpna 2020
20:02
Autor: yks, ČTK - 
8. srpna 2020
18:32

Tragický požár se stal v sobotu odpoledne v Nerudově ulici v Bohumíně. Na místě zahynulo 11 lidí. Šest osob, z toho 3 děti, zahynulo přímo v bytě. Dalších pět mělo vyskočit a utrpět zranění neslučitelná se životem. Oheň byl patrně založen úmyslně.

Šokující informace přišly z Moravskoslezského kraje. „V Bohumíně došlo v odpoledních hodinách k požáru v 11. patře panelového domu. (...) Všechny složky IZS jsou na místě. Probíhá intenzivní šetření okolností a příčin této tragické události,“ uvedla moravskoslezská policie. 

Podle dostupných informací hořelo ve třináctipatrovém panelovém domě v Nerudově ulici. „Na místě zasahuje celkem osm posádek zdravotnické záchranné služby, tři lékařské a pět nelékářských. V tuto chvíli na místě stále pracujeme,“ uvedl krátce před 19:30 mluvčí záchranné služby Ladislav Lang.

Video  Letecké záběry z tragédie v Bohumíně  - ZZS Moravskoslezský kraj
Video se připravuje ...

Hasiči hovoří o 11 obětech

Miroslav Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje, upřesnil, že obětí je ve skutečnosti ještě o jednu více, tedy celkem 11. „Situace je velmi tragická, nejprve bych rád vyjádřil upřímnou soustrast rodině. Nepamatuji si takovou tragédii za celou dobu, co jsem u hasičů. V tuto chvíli je požár zlikvidovaný. Uvnitř v bytě jsou tři mrtví dospělí a tři děti. Pět osob ve snaze se zachránit skočilo z okna. Všichni však měli zranění neslučitelná se životem,“ uvedl Vlček. Později vyšlo najevo, že se zranilo 12 osob z toho 2 hasiči. O příčinách požáru nechtěl spekulovat, dodal ale, že první hasičské jednotky byly na místě v řádu minut.

Šlo o žhářský útok, připustil hejtman

Policie zadržela v souvislosti s požárem jednoho člověka, uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Server Polar uvedl, že požár v panelovém domě měl založit neznámý muž, který se svým činem měl chlubit. Podle agentury Aktu.cz je podezřelý muž ročník 1965.

Rovněž Karin Š., která bydlí v domě, kde hořelo, novinářům podle ČTK řekla, že policisté na místě zadrželi muže a odvedli ho v poutech. Muž údajně tvrdil, že požár založil. „Všechno nasvědčuje tomu, že se jednalo o žhářský útok,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. 

Kondolence od premiéra i ministra 

Ministr vnitra Jan Hamáček na svém twitterovém účtu uvedl, že se těžce zranil i jeden hasič. „Obrovská tragédie dnes v Bohumíně... Při požáru výškového domu zemřelo min. 10 osob. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal. Hasiči přeje brzké uzdravení.

K tragédii se vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „Neuvěřitelné neštěstí v Bohumíně. Podle prvních zpráv zemřelo při požáru paneláku 11 lidí. Je mi to strašně líto. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Právě jsem mluvil s Janem Hamáčkem, dovolte mi poděkovat všem zasahujícím týmům za jejich obětavost a okamžité nasazení,“ napsal na twitteru.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání