Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dva lidé zmizeli ve vodě a už se nevynořili: Na Lužnici se převrátili vodáci, na Orlíku skočil muž ze člunu

Autor: jel - 
8. srpna 2020
19:07

V sobotu po poledni se na řece Lužnici nedaleko obce Dráchov na Táborsku převrátila kánoe s dvěma vodáky. Nehoda se stala při sjíždění jezu a dvojice se začala v silném proudu topit. Jednoho z mužů se podařilo zachránit, po druhém pátrali celé odpoledne, akce však byla neúspěšná. Potápěči se pak přeunuli na Písecko, kde muž skočil ze člunu a už nevyplaval.

„Okolo poledne jsme obdrželi hlášení o převrácení kánoe se dvěma vodáky na jezu na Lužnici,“ informoval policejní mluvčí Milan Bajcura. Na místo ihned vyrazily složky záchranné služby a sedmatřicetiletého muže se podařilo vyprostit. „Záchranáři ho převezli do nemocnice v Táboře,“ doplnil mluvčí.

Na místě jsou všechny složky IZS a dorazili také potápěči, je však pravděpodobné, že vodák je již po smrti. „Druhého muže se zatím nepodařilo nalézt, je však pravděpodobné, že je již po smrti, protože je pod vodou už několik desítek minut,“ uvedl Bajcura. Hasiči ho podle Bajcury hledali ze člunu déle než dvě hodiny, potápěči pomocí techniky propátrávali vodu pod jezem. „Pokud se tam pořád netočí pod jezem, protože je tam strašně silný proud vody, tak mohlo tělo odplavat směrem z Veselí,“ dodal mluvčí. Pátrání bude v neděli pokračovat.

Jez u obce Dráchov je přitom pokládán za jeden z nejnebezpečnějších jezů v České republice. Mezi vodáky si dokonce vysloužil neblahou přezdívku „jez smrti“. Před jeho sjezdem obzvláště při vyšší hladině řeky varuje mnoho vodáckých průvodců. U jezu jsou i tři pomníčky obětí, které tam utonuly.

Policejní potápěči se přesunuli k Orlické přehradě na Písecko, kde odpoledne zmizel dospělý plavec, skákal s ostatními ze člunu do vody a nevyplaval.

Muž skočil do vody asi 50 metrů od břehu přehrady v kempu Radava před 16:00. Hledali ho policisté i lidé ze Státní plavební správy, úspěšní nebyli. „Jak je ten Orlík straně hluboký, tak pokud tělo hned nevyplave, tak jde dolů a vyplave až za pár dnů,“ řekl Bajcura.

nakobyl ( 8. srpna 2020 17:57 )

Na Lužnici Dráchov a Pilař zkouší jezdit jen sebevrazi. A zpravidla se jim utopit povede. Tihle machři nemají na řece co dělat.Bohužel jet vodu a nalejt hlavu je móda

rapid15 ( 8. srpna 2020 16:55 )

Na "jezu smrti" už zůstalo podle posledních statistik asi 10 borečků.
Teď už tedy 11.

Matos7 ( 8. srpna 2020 14:47 )

To jim patří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání