Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čech přežil 40metrový pád v Tatrách: Vyšel si na Gerlachovský štít

Autor: ran - 
2. srpna 2020
18:07

Čech si vyšel na nejvyšší horu Tater i celých Karpat a při sestupu se zřítil ze 40metrového srázu. Na trasu se vydal bez jištění, bez kompletní horolezecké výzbroje, a ještě šel mimo trasu. Zraněného ho převezl vrtulník do popradské nemocnice. 

Muž (47) z České republiky přidělal práci záchranářům z tatranské horské služby. Jako cíl svého výletu si vybral Baltizovský žlab, který se nachází na úbočí Gerlachovského štítu, v nadmořské výšce 2 200 - 2 600 metrů. Dostal se v pořádku nahoru, ale cestu směrem dolů nezvládl.

Při pádu ze 40 metrů utrpěl poranění hlavy a mnohočetné odřeniny,“ informovala Horská záchranná služba. Záchranáři k němu z vrtulníku slanili, na místě základně ošetřili, připravili na transport a za pomoci helikoptéry ho evakuovali z exponovaného terénu. Při mezipřistání u Batizovského plesa ho posléze naložili na palubu a převezli do nemocnice.

Výstup na Gerlachovský štít si svojí povahou a náročností vyžaduje použití horolezecké techniky, zabezpečovacích pomůcek, komplex vědomostí a zručností, a samozřejmě i výbornou znalost terénu za jakýchkoli podmínek,“ upozornila horská služba. Pokud si člověk netroufá na trasu sám, může také využít služeb horského vůdce.  

Jan Toth ( 2. srpna 2020 19:25 )

Najväčší česky cintorin?...Vysoke Tatry.... lezou tam v pantoflich...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání