„Co říkali svědci, objevil se kouř a za chvíli byl jeřáb celý v plamenech. Pneumatiky vybouchly a létaly na všechny strany. Tři domy mají vytlučená okna, poškozenou fasádu a u jednoho stavení to odnesla i střecha,“ popsal starosta Kamil Pospíšil.  

Srazila je tlaková vlna

„Při zásahu srazily tlakové vlny několik lidí k zemi. Dva hasiče následně odvezla záchranná služba a po kontrole a ošetření již byli z nemocnice propuštěni,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Nakonec se ukázalo, že hasiči byli zraněni tři.

Video
Video se připravuje ...

Video hasičů ze zásahu u hořícího autojeřábu v Kozlanech HZS Jihomoravského kraje

Vypnuli elektřinu

Událost se stala po 13. hodině, při příjezdu hasičů byl jeřáb už celý v plamenech. „Požár poškodil elektrické vedení u silnice a hrozilo zranění elektrickým proudem. Hasiči museli počkat, až energetici vypnou elektrický proud v obci, aby mohli začít účinně hasit," dodal mluvčí.

„E.ON vše opravil ještě během čtvrtečního odpoledne a podvečera. Bohužel řada lidí přišla, že jim výpadek poničil ledničky, počítače a další elektroniku. Už se mi přihlásilo jedenáct poškozených,“ dodal starosta.

Problémy v Kozlanech nadále přetrvávají kvůli podezření, že z jeřábu unikly olej a nafta do nedalekého potoka. „Položili jsme na hladinu sorpční hady, aby provozní kapaliny dál neodtékaly. Během pátku potok znovu zkontrolujeme,“ řekl mluvčí hasičů.

Vrak autojeřábu už odvezla specializovaná firma, škoda se podle majitele vozu předběžně pohybuje v jednotkách milionů.

Fotogalerie
4 fotografie