Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Definitivní trest pro vraha Marečka (†3): Babička řekla, co si myslí o rozsudku

Aktualizováno -
24. června 2020
19:36
Autor: ČTK, VaB, shp - 
24. června 2020
10:37

Josef K. dostal u pražského vrchního soudu výjimečný trest za vraždu Marečka! U soudu se částečně doznal, rozsudek je pravomocný. Dítě týral tak dlouho, dokud nezemřelo. Mlátil ho, sprchoval pod studenou vodou, dítě utrpělo i popáleniny. 

Za vraždu a týrání batolete v Lounech uložil odvolací pražský vrchní soud jeho otčímovi výjimečný trest 22 let vězení. Ústecký krajský soud muže původně odsoudil k 16 letům vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, podle odvolacího soudu ale musel být obžalovaný srozuměn s tím, že chlapce může svým jednáním usmrtit.

Středeční rozsudek je pravomocný, muž může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Kvůli týrání je stíhána i matka dítěte, v případu dosud nepadlo rozhodnutí.

Jedenadvacetiletý Josef Kuča podle verdiktu začal ani ne tříletého chlapce týrat loni v lednu poté, co se nastěhoval k jeho matce. Opakovaně ho podle soudu sprchoval ve studené vodě, vystavoval kontaktu s horkou plochou, čímž utrpěl popáleniny, mimo jiné i v obličeji. Mlátil ho dlaní i vařečkou, a to na otevřených ranách, dával mu facky. Rodiče podle soudu dítě také schovávali před sociální pracovnicí, lékařem i rodinou, aby se na týrání nepřišlo.

Násilí se podle obžaloby stupňovalo. V polovině února podle soudu uhodil dítě tak, že mu poškodil mozek a míchu. Dítě pak osprchoval studenou vodou a uložil do postele a šel spát. Dítě zemřelo 16. února mezi 03:00 a 05:00.

Muž se k činu u ústeckého krajského soudu částečně doznal. Popřel obvinění, že dítě pálil a že ho bil den předtím, než zemřelo. Podle znalců je jeho intelekt v pásmu slaboduchosti, a ačkoli mohl předpokládat, že jeho činy mohou poškodit zdraví dítěte, nebyl schopen předpokládat, že by ho mohl svým jednáním zabít.

I proto muže ústecký soud odsoudil jen za těžké ublížení na zdraví. S tím ale nesouhlasila státní zástupkyně Kateřina Boudová, která v odvolání žádala, aby byl muž odsouzen za vraždu a soud ho potrestal 20 lety vězení.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ale trest ještě navýšil. Muži uložil trest v rozmezí výjimečného trestu, tedy mezi 20 až 30 lety. „Za svou zhruba čtyřicetiletou praxi jsem se s takovým nakládáním s nezletilým dítětem ještě nesetkal, svědčí o naprosté neúctě k lidskému životu a o určitém sadismu obžalovaného," řekl soudce. „Není jasné, čím si nezletilý vysloužil ze strany obžalovaného takové nakládání," doplnil. 

Kdyby byla spravedlnost, dala bych mu to, co on mu dělal. Všechno do detailu,“ okomentovala rozsudek babička zavražděného chlapečka Podle FTV Prima. Proti rozsudku krajského soudu se odvolal i obžalovaný, který naopak žádal zmírnění původního trestu. Soud podle něj nevzal v potaz všechny polehčující okolnosti, jako je věk obžalovaného, to, že spolupracoval s policií nebo že projevil lítost. 

Před soudem by mohla stanout i matka chlapce, která je obviněna z neposkytnutí pomoci a ohrožování výchovy dítěte. V hlavním líčení u soudu v Ústí vystupovala jako svědkyně. Chlapce také bila, nikdy ale podle soudu tak surově jako Kuča.

Kacah ( 9. července 2020 13:40 )

Matce 20let a operativně zajistit, aby už nemohla mít děti, to co čeká okamžitě po narození odebrat. A babička, ta ať drží tlamu, mohla se postarat.

dvorece ( 25. června 2020 12:42 )

luklovah - Ano, máte pravdu, odsoudila bych i ty, kteří měli pomoci, ale raději seděli na prd... a nic neudělali. Ty pracovnice mají také vinu, vinu mají i všichni okolo, co věděli a viděli, že je chlapec týraný a nic neoznámili, pokud se báli toho sadisty, tak mohli anonymně. Soc. pracovnice mohly využít policii, ale neudělal nikdo nic. Malý mučedníček zemřel i na lhostejnost ho.vad okolo sebe. A to i příbuzných.

TomasLB ( 24. června 2020 22:19 )

Protože státní úřednice...teplá židle za každé situace. A jakýkoliv postih černé ***o menšiny zavání diskriminací...

luklovah ( 24. června 2020 22:01 )

Co jsou ty sociální pracovnice zač,za co berou výplaty.Jak před nima může někdo schovávat dítě co je to kravinu.To jsou opravdu tak tupé.Potom na tom případu mají svůj podíl viny a měly by jít do lochu taky.Každý normální člověk pokud udělá v zaměstnání chybu je náležitě potrestám proč ne sociální pracovnice.Vždyt dělají průser za prů***m.

Jiřina Ratimcová ( 24. června 2020 15:31 )

I s tebou, ***! 👊🏻

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání