Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivá srážka autobusu s vlakem u Struhařova: Jeli jsme a najednou přišel náraz, popsal cestující

Aktualizováno -
14. června 2020
15:36
Autor: VaB, ČTK - 
14. června 2020
07:40

U Stuhařova na Benešovsku došlo k nehodě autobusu s vlakem! Na místě bylo 10 zraněných. Zasahoval záchranářský vrtulník. Jedna žena je zraněna velmi vážně! Škoda je několik milionů! Autobus vjel na přejezd i přes výstrahu. 

Ke střetu došlo na přejezdu který je vybavený světelnou signalizací. „Při dopravní nehodě autobusu a vlaku bylo zraněno celkem 11 osob, z nichž deset lehce a jedna osoba byla s těžkým zraněním transportována vrtulníkem do pražské nemocnice.,“ uvedla policie na Twitteru.

Hasiči měli na místě tři jednotky včetně drážních hasičů. Záchranné službě pomáhali se tříděním zraněných, poté se podíleli na ošetření. Aktivovali také traumatologický plán. „Nevyužívali jsme hydraulické vyprošťovací zařízení jako u jiných dopravních nehod, protože ta vozidla nejsou tak poškozena, aby bylo nutné karosérie stříhat. Hasiči používali páteřovou desku a na ní zraněné vyprošťovali z obou vozidel," řekl mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel. Dodal, že z vlaku zachraňovali čtyři osoby, z autobusu šest. 

Žena je zraněna vážně!

Mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová ČTK řekla, že se při nehodě zranilo deset lidí. „Jedna žena je zraněna velmi vážně, po intenzivní lékařské péči byla letecky přepravena do motolské nemocnice,“ uvedla. Zbylých devět lidí podle ní utrpělo různá zranění lehčího charakteru. Nejvažněji zraněná žena byla z autobusu. Mluvčí policie Michaela Richterová uvedla, že většina zraněných byla z autobusu. 

Těžce zraněná žena je mimo ohrožení života, nebude podstupovat žádnou operaci, řekla ČTK mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. „Pacientka je na jednotce intenzivní péče, její stav je stabilizovaný," doplnila.

Signalizace fungovala

Na místo nehody dorazil druhý vrtulník s kamerou a termovizí, který dokumentoval místo nehody ze vzduchu. Provoz na trati mezi Benešovem a Vlašimí byl zastaven, příčinu a okolnosti nehody policie zjišťuje. 

Video  Nehoda autobusu a osobního vlaku u Struhařova na Benešovsku  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Správa želenic na Twitteru uvedla, že k nehodě došlo v 6:40 na přejezdu P6029 mezi Postupicemi a Benešovem. „Autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy tam projížděl osobní vlak dopravce České dráhy. Dle předběžných informací byla přejezdová výstražná světla v činnosti," napsali. 

Funkčnost výstražného zařízení potvrdila i policie. „Signalizační zařízení fungovalo," řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová. Podle Drápala vznikla na vlaku škoda 2,6 milionu korun, na autobusu 800.000 a na trati 300.000 Kč.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že škoda vzniklá na autobusu je 2,6 milionu korun, na trati pak 120 tisíc korun. Po jedenácté hodině se hasičů podařilo dostat autobus mimo koleje. Kdy bude provoz na trati omezen není známo. 

Bum a už to bylo!

„Prostě jsme jeli a najednou náraz, já seděl zády k cestě. Najednou bum a už to bylo,“ řekl aktu.cz muž, který cestoval ve vlaku. „Stáli jsme ve vlaku, čekali jsme až přijedou hasiči a pak jsme vylézali postupně ven,“ dodal.

Podle svědka lidem v autobusu pomáhali lidé, kteří projížděli okolo, a poté záchranáři. 

 

Jirik-ta ( 14. června 2020 19:34 )

Já se s ním rád svezu. Cestuji málo, ale když tak jedině Flixbus.

JaNat ( 14. června 2020 19:12 )

Flixbus, dej pokoj. Tlačenku nemusím.

Jirik-ta ( 14. června 2020 17:17 )

Ta spojka by naděla větší paseku. Vyteče kapalina z okruhu šlápnu a nic. Ale brzda by to na volnoběh asi zadusila. Snad. ale časová prodleva asi větší než u akcelerátoru - plynu.

Jirik-ta ( 14. června 2020 16:36 )

http­://na*­**c.uj­c.ca­s.cz­/archi­v.ph­p?ar­t=5780

Jirik-ta ( 14. června 2020 16:27 )

Flixbus a je to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání