Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tadeáška (†4 měs.) vylovili z řeky mrtvého! Policie šla najisto?!

Aktualizováno -
31. května 2020
15:07
Autor: yks, shp, VaB, ČTK - 
29. května 2020
19:16

Všechny naděje na nalezení čtyřměsíčního Tadeáška z Mělnicka nadobro vyhasly. Děťátko bylo v sobotu nalezeno mrtvé. Strážci zákona nyní prověřují výpovědi dvou lidí. Matka tvrdila, že v pátek usnula při slunění a dítě jí někdo vzal i s kočárkem. Její verzi však příbuzní zpochybnili.

Video  Policisté našli tělo Tadeáška (†4 měs.).  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Miminko mělo zmizet v pátek ze zámeckého lesoparku u obce Hořín. V zanedbaném porostu se matka údajně opalovala… „Mohu potvrdit, že v hořínském parku žena po probuzení shledala, že kočárek s jejím dítětem někdo odvezl,“ potvrdila Blesku tisková mluvčí mělnické policie Markéta Johnová. Oznámení policie přijala kolem 18:30 a po chlapci pátrala v režimu Dítě v ohrožení.

Desítky policistů, hasičů i dobrovolníků Tadeáška hledaly v pátek i sobotu. Do pátrání nasadili vrtulník s termovizí, psovody, poříční oddělení i drony. „Vydal jsem se pomoci. Hledá se kočárek a dítě,“ řekl jeden z dobrovolníků Blesk.cz. „Bydlím tady, viděl jsem lítat vrtulník nad námi, tak jsem si řekl, že nebudu sedět doma,“ dodal s tím, že pátrat bude, dokud mu nedojde benzin.

Video  Pátrání po miminku na Mělnicku  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Miminko našli mrtvé

Policisté Tadeáška na místě hledali i přes noc. V sobotu okolo třetí odpoledne odvolali pátrací skupiny z lesoparku a uzavřeli konkrétní úsek Labe. Zřejmě dostali novou stopu a šli najisto. Po páté hodině pak přišla ta nejhorší možná zpráva. Chlapce našli mrtvého.

Podle našich informací bylo jeho tělíčko v řece u břehu ještě v kočárku. Místo se nalézá asi 2 kilometry od parku, kde měl chlapec zmizet. „Policie ukončila pátrání. Našli jsme tělo miminka. Nařízena je soudní pitva,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí policie Eva Hašlová. Strážci zákona vyslechli dvě osoby. „Prověřujeme výpovědi dvou osob, se kterými provádíme další úkony,“ dodala Hašlová.

Další informace policie zveřejní zřejmě až v pondělí, uvedla v neděli policejní mluvčí Lucie Nováková, podle které zatím ani nebyla stanovena právní kvalifikace trestného činu.

Brala máma drogy?

Otec se svou novou partnerkou se měl o Tadeáška nějaký čas starat. Chtěl dokonce přenechat své dceři byt. Ta však podle všeho nechtěla být pod jeho kontrolou a s péčí o syna měla také problém. „Odnesla ho sama na sociálku, že se nezvládá starat. Dělali jí testy na drogy a prokázali jí v krvi pervitin. Už když byly Tadeášovi dva měsíce, z toho bytu odešla a přespávala jen po kamarádech. Sociálce řekla, že má zažádáno o místo v azylovém domě, takže úřad to bral jako snahu, že se chce starat,“ prohlásila rodinná známá pro iDNES.cz, která verzi o únosu nevěří. „Tuto informaci nemám,“ uvedla k tomu v sobotu policejní mluvčí Eva Hašlová. 

Pietní místo

Místní jsou zděšení. „Nic podobného se tu zatím nestalo,“ řekla Blesk.cz provozní hořínské hospody. Obyvatelé z Hořína, Mělníka a přilehlého okolí se začali scházet na místě nálezu mrtvého chlapce a vytvořili mu tam dojemné pietní místo. V neděli přišla policie s výsledky pitvy. 

„Dnešní výsledky soudní pitvy vyloučily cizí zavinění. Násilná smrt či cizí zavinění byly soudní pitvou vyloučeny. Podezřelé osoby, které jsme v souvislosti s případem zadrželi a vyslýchali, byly dnes propuštěny. V této chvíli je to rodinná tragédie, určitě se nejedná o nějaký trestný čin, závažný zločin vraždy a podobné,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Lucie Nováková.

Jak probíhalo pátrání

Pátek 18:30 – matka nahlásila, že v parku usnula a někdo ukradl kočárek i s Tadeáškem. Na místo dorazili policisté i hasiči. Pátrá i vrtulník s termovizní.

Pátek 20:00 – Policie vkládá informaci o Tadeáškovi do systému Dítě v ohrožení a informuje média.

Pátek 22:00 – Policie i hasiči přerušili pátrání.

Sobota 8:00 – Pátrání pokračuje, na místě jsou i členové poříční policie a hasiči. Pročesávají břehy Hořínského potoka i Labe. Během dne je nasazen i dron.

Sobota 15:00 – Policie na základě získaných informací od »dvou osob« odvolává hasiče a soustředí se na konkrétní úsek Labe. Tam tělíčko najde.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání