Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejmilejší pochoutky děsivých diktátorů: Šéfkuchaři promluvili o nočním rybolovu i kanibalismu

  • Autor: rc - 
    31. 5. 2020
    05:39

    Příběh kuchařů, kteří vařili pro skutečné ďábly, se rozhodl vyprávět polský spisovatel Witold Szablowski. Zatímco většina spisovatelů a vědců se spíš zajímá o činy největších světových diktátorů a snaží se přijít na jejich příčinu, Witold se zaměřil na jejich chuťové buňky. Ve své knize, která dostala příznačný název How to Feed a Dictator (Jak nakrmit diktátora), odkrývá, na čem si diktátoři jako Saddám Husajn, Pol Pot a Fidel Castro nejraději pochutnávali!

  • 1.Saddám Husajn

    Vrchním kuchařem iráckého diktátora Saddáma Husajna byl Abu Alí, který pro iráckého vůdce vařil již od osmdesátých let, kdy byl Irák ve válce se sousedním Íránem. Husajn prý dokázal být ke svému šéfovi kuchyně velice velkorysý a kromě obvyklé mzdy mu dával i nějaké peníze navíc, ovšem pokud mu něco nezachutnalo, tak se rozzuřil a to doslova lítaly talíře vzduchem! „Kdo sakra dal tolik soli do omelety?“ měl podle Witoldovy knihy nadávat prezident a zavolal si svého šéfkuchaře na kobereček. Alího pokutoval o značnou část peněz, aby ho potrestal za plýtvání jídlem. „Jednoho dne si vzal, druhý zas dal,“ komentoval počínání diktátora Alí. Zároveň vzpomíná, jak prezident porušoval postní měsíc Ramadán tím, že se vloupal do kuchyně a tam hřešil. No a co bylo Saddámovým oblíbeným jídlem? Rybí polévka. Ryba nakrájená na plátky obalená v mouce, která byla osmahnutá na pánvi v olivovém oleji. K rybě se přidala petrželka, rajčata, sušená rajčata, mandle a vše se ochutilo kurkumou a společně povařilo.

    Saddám Husajn Saddám Husajn | Profimedia.cz

  • 2.Pol Pot

    Říká se, že kambodžský diktátor Pol Pot byl jako dítě milý a sladký a vyrostl v pěkného muže. Jeho šéfkuchař Sister Moeun tvrdí, že když prošel, všechny dívky se laškovně hihňaly. „Byly tam dívky z vesnice na naší základně a mnoho z nich se do něj zamilovalo. Chichotaly se, když prošel kolem, a já taky,“ uvedl Moeun podle informací britského deníku Daily Mail pro Witolda. Ovšem za přívětivou tváří se skrýval ďábel, který nechával své lidi hladovět. Aby lidé nezemřeli hladem, byli nuceni jíst kobylky a červy. Ovšem Pol Pot hladem rozhodně netrpěl, naopak si nechával od Sistera Moeuna vařit víc, než dokázal sníst. „Oh, propána, jak málo jídla náš Moeun navařil. Budeme hladovět,“ měl říkat s úsměvem. No a co naprosto zbožňoval? Černý kuřecí vývar s plátky melounu. Prý kvůli špatnému trávení měl rád jednoduché jídlo a rád si pochutnal i na papájovém salátu.

    Kambodžský diktátor Pol Pot. Kambodžský diktátor Pol Pot. | profimedia.cz, wikipedia

  • 3.Fidel Castro

    Komunistický diktátor Fidel Castro, který vládl Kubě víc jak padesát let, byl charismatickým mužem, který měl ke svým kuchařům obrovskou úctu. Jedním z mužů, kteří pro něj vyráběli delikatesy, byl kuchař, jménem Flores. Slova chvály se prý od Castra nikdy nedočkal, stačilo, když viděl, jak diktátor mlčky jí a moc dobře věděl, že jeho šéfovi jídlo chutnalo. Kubánský vůdce prý si hrozně rád pochutnal na zmrzlině. Té dokázal sníst za den až dvacet kopečků! Navíc miloval také špagetový salát z malých úhořů, tudíž Flores leckdy v noci usedl do člunu a pro svého vůdce lovil do sítě jeho oblíbenou pochutinu. Po ránu si kubánský představitel rád dával hlávkový salát a rajčata. Ovšem úplně nejradši si pochutnával na seleti a to ne na ledajakém, selata, která zbožňoval, musela být kojena pouze mlékem jejich matky. Vykuchanému selátku musela být ponechána hlava, kůže a ocas a muselo být marinované až po dobu 24 hodin v omáčce z pomerančové šťávy. Navíc muselo být ochuceno olivovým olejem, nasekanou petrželkou, drceným česnekem a pečeno na roštu po dobu dvou hodin. Pak ještě se smažilo na sádle, dokud kůže nezačala praskat.  Podáváno pak bylo s banány.

    Fidel Castro s obligátním doutníkem v roce 1959 Fidel Castro s obligátním doutníkem v roce 1959 | Profimedia.cz

  • 4. Enver Hodža

    Albánský komunistický diktátor Enver Hodža zemřel již v roce 1985, přesto si prý jeho šéfkuchař nepřál být identifikován. Do Hodžovy prázdninové vily byl povolán v roce 1970, kdy mu bylo řečeno, že bude vařit pro premiéra. „Byl jsem mladý a veselý a všichni mě měli rádi. Enver měl kolem sebe rád veselé lidi,“ uvedl šéfkuchař s tím, že si ho rozhodně diktátor nevybral kvůli jeho kuchařským schopnostem. Hodža trpěl silnou cukrovkou, tudíž si musel kuchař dávat pozor, co Enverovi servíruje. Lékaři totiž trvali na tom, že musí přežít s 1500 kaloriemi denně. Co tedy šéfkuchař diktátorovi, který se nebál zabít své příbuzné, armádní soudruhy, disidenty a všechny lidi ze své minulosti, vařil? K snídani mu servíroval sýr s marmeládou, k obědu zeleninovou polévku a ryby, večeře byl jogurt. Kuchař ovšem dodává, že občas, kdy měl Hodža opravdu špatnou náladu, měl nutkání mu dát něco sladkého. „Potřeboval něco sladkého. Bylo by to lepší pro nás všechny, pro celou zemi,“ uvádí kuchař. A na čem si Hodža pochutnával nejradši? Na tradičních albánských diabetických koulích sekerpare!

    Enver Hodža, bývalý albanský diktátor. Enver Hodža, bývalý albanský diktátor. | profimedia.cz, wikipedia

  • 5.Idi Amin

    Ugandský diktátor Idi Amin sám sebe jmenoval prezidentem na celý život, polním maršálem, lordem všech suchozemských tvorů i vodních tvorů, nekorunovaným skotským králem a dobyvatelem britské říše. Mnoho svých oponentů prý předhodil krokodýlům. Ovšem čeho si dokázal obávaný diktátor vážit, byl jeho kuchař Odonte Odera, jemuž dokonce daroval i Mercedes! Říká se, že na jednom z palácových večírků jednou paží objal svého šéfkuchaře a ženu, která tam byla hostem, a uvedl, ať se spolu spřátelí! Z dvojice se nakonec stal manželský pár. Na dalším z večírků prý viděl Odneteho, jak se baví se ženou, a tak nařídil svému strážci, ať jim donese kufřík plný peněz. „Prezident chce, abyste se s paní bavili,“ měl jim vzkázat. „Nebyl to přesně rozkaz. Byla to pro něj jakási show,“ dodal kuchař. O Aminovi kolují zvěsti, že se dopouštěl kanibalismu, což je podle Odonteho nesmysl.  No a na čem si nejradši pochutnával? Na pečené koze, která musela pocházet přímo z pastvin. Vykuchané tělo bylo naplněné rýží, brambory, mrkví, petrželkou, hráškem, bylinkami, kořením a kozím masem. Koza musela vypadat jako živá.

    Ugandský diktátor Idi Amin. Ugandský diktátor Idi Amin. | profimedia.cz, wikipedia

jaja1973 ( 31. května 2020 13:29 )

Pridala by som sa k fidelovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání