Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Někdo ze svahu shodil 19 pneumatik: Vlak vážně poškodily!

Aktualizováno -
27. května 2020
19:44
Autor: VaB - 
27. května 2020
19:33

Osobní vlak na Českolipsku ohrozil neznámý pachatel, který ze svahu shodil 19 pneumatik! Nikomu z cestujících se nic nestalo, vlak byl ale vážně poškozený. 

Jedoucí osobní vlak s pěti lidmi ohrozil v úterý navečer na Českolipsku neznámý pachatel, který ze strmého svahu shodil 19 pneumatik. Nikomu se nic nestalo, policie žádá o pomoc při pátrání po původci tohoto činu. Na webu policie o tom informovala policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Osobní vlak projížděl Horní Světlou poblíž Nové Huti ve směru na Českou Lípu v úterý po 19:00, když se ze strmého svahu nad ním začaly valit pneumatiky a tři z nich dopadly na koleje. „Strojvedoucí začal okamžitě brzdit a vlak zastavil. V té době se v něm nacházeli tři cestující a dva zaměstnanci Českých drah. Nikdo z nich při této události naštěstí žádné zranění neutrpěl," uvedla Baláková.

Vlak byl na tom ale o dost hůř. „Škoda, která na vlakové soupravě vznikla, byla ale natolik vážná, že už dál nemohla pokračovat v jízdě do cílové stanice a jen dojela v nouzovém režimu do nejbližší železniční stanice ve Svoru," doplnila Baláková. 

Staré pneumatiky vyhodil někdo u odpočívadla silnice číslo 26844 mezi Novou Hutí a Horní Světlou nedaleko křižovatky se silnicí I/9. „Domníváme se, že nešlo o úmyslný útok na vlakovou soupravu, ale že se spíše jen někdo potřeboval pneumatik zbavit a netušil, že pod vysokými stromy zarostlým svahem leží v údolí koleje," řekla mluvčí. I tak podle ní viníka, pokud ho policie vypátrá, obviní z přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což ho soud může potrestat až ročním vězením.

O pomoc žádá policie motoristy, kteří tímto úsekem v úterý před 19:00 projížděli. „Zejména nám mohou pomoci záběry z palubních kamer vozidel vztahující se k místu a času," dodala. Policisty lze podle ní kontaktovat na bezplatné lince 158. 

Citronel ( 27. května 2020 20:37 )

Když jsem před léty nechával gumy v pneuservisu, tak jsem za jednu platil 40 kč, nevím kolik se platí teď.Já, jestli mam trvalé bydliště ve městě, tak je mohu zdarma odevzdat ve sběrném dvoře, ale co ti z okolních vesnic.Taky bych to tak řešil, po týdnu bych zavolal na policii, že nějaký dobytek rozházel pneu v lese, ono by to město na své náklady uklidilo, tak to prostě je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání