Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Jablonecku vzplálo 15 hektarů lesa: Lidé pálí, co mohou, stěžují si hasiči. Hasit pomáhá i vrtulník

Aktualizováno -
7. dubna 2020
08:51
Autor: ČTK, VaB - 
6. dubna 2020
17:09

Zvláštní, čtvrtý, stupeň poplachu vyhlásili hasiči v pondělí odpoledne kvůli požáru lesa u Železného Brodu na Jablonecku. V Horské Kamenici nad Spálovem hořelo celkem 28 hektarů lesa, požár se v noci podařilo dostat pod kontrolu. Během úterý by se ho mělo podařit zlikvidovat. 

Hasiči měli ze začátku problém se sehnáním vrtulníku na pomoc s hašením. Později na twitteru informovali, že byl na místo povolán vrtulník z Prahy. Požár po pálení klestí byl hasičům nahlášen ve 14:47. „Hoří na ploše 500 krát 300 metrů,“ dodala mluvčí. Hasiči na čerpání vody používají tři čerpala v řece Jizera. 

Hasiči na místo povolali kromě vrtulníku i speciální letadlo. „Na místo události bylo povoláno letadlo LHS z Mnichova Hradiště, které bude postupně plněno vodou ze 2 hasičských cisteren,“ informovali hasiči na twitteru. 

„Šíření požáru se podařilo zamezit kolem 21:15, na noc jsme zásah přerušili a zůstaly tam čtyři jednotky na kontrolu,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Hašení podle ní obnovili v úterý po 8:00. „Bude se hasit na čtyřech úsecích,“ dodala Hložková.

Za víkend hasiči v kraji likvidovali osm požárů v přírodě, v pondělí do 16:00 měli dokonce 12 výjezdů. Mezi větší patřil i dnešní požár trávy v Jezvém na Českolipsku, který se rozšířil zhruba na hektar. Zasažené byly i stromy. Požár se podařilo hasičům už zlikvidovat.

Obdobně rozsáhlý byl i nedělní lesní požár v nepřístupném, místy skalnatém a svažitém terénu v obci Troskovice-Křenovy v Českém ráji po neuhlídaném pálení. „V nedaleké pískovně bylo nutné zřídit čerpací stanoviště. Zásah probíhal čtyřmi vodními proudy. Uchráněné hodnoty podle předběžných odhadů dosahují čtyř milionů korun,“ dodala Hložková. 

Lidi prý pálí všechno, co mohou

V Libereckém kraji v posledních dnech výrazně přibylo požárů luk, trávy či lesa. Spojené jsou často s vypalováním trávy nebo klestí. Hasiči nabádají ke zvýšené opatrnosti. Šíření požárů napomáhá suché počasí a dnes i vítr. „Máme za sebou jeden z rušnějších víkendů. Lidé jak jsou doma, nechodí do práce a je hezky, tak se snaží po zimě spálit na zahradě vše, co mohou,“ uvedla Hložková. Několik požárů vzniklo i kvůli neopatrnosti po lesní těžbě nebo vypalování trávy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání