Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční útok vandala: Poničil pomník zavražděných na Děčínsku! Tím ale neskončil

Aktualizováno -
23. února 2020
17:00
Autor: DH - 
23. února 2020
16:52

Zatím neznámý vandal řádil v posledních dnech na Děčínsku. Za oběť mu  padl pomník šesti obětem, které přišly o život během takzvaného „divokého odsunu“ sudetských Němců po skončení druhé světové války. Cílů ale bylo pravděpodobně více a případem se zabývá policie.

Rozkopané kusy kamene, ukradená pamětní deska a nasprejovaný hákový kříž. Takhle dopadl pomníček šesti obětem „divokého odsunu“ sudetských Němců, kteří přišli o život 19. června 1945 u Hraničního rybníka nedaleko Kytlice na Děčínsku.

„Nějaké hovado pomníček totálně zničilo. Křížek je rozmlácen na několik kusů, tabulka s nápisem někam zmizela. Vypadá to, že je to poměrně čerstvě zničené,“ napsala na svůj Facebook paní Michaela, která si k místu podle vých slov chtěla udělat hezký výlet s přítelem, nakonec ale z místa oba odcházeli hodně rozmrzelí. „Je tohle nějaké hrdinství?“ ptala se řečnicky.

Podobné fotografie sdílel na sociálních sítích i pan Petr. „Zajímalo by mě, která chorá hlava může tohle provést,“ napsal s tím, že sám chce přispět na obnovu. Z jiných příspěvků vyplynulo, že k poškození patrně došlo v pátek odpoledne nebo v noci z pátku na sobotu. V pátek okolo třetí hodiny odpolední měl být totiž údajně pomník stále celý a v pořádku.

Případem se nyní začala zabývat policie, kterou na zničený pomník upozornila starostka Kytlic Monika Hladíková. „Kolegové z České Kamenice vše zaevidovali a věcí se budou zabývat,“ řekla serveru tn.cz policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Bohužel, podle všeho nebyl pomník u Hraničního rybníka jediným místem, kde někdo ničil. V komentářích u fotek se totiž objevily i snímky z nedaleké obce Malá Veleň a konkrétně z osady Benešov. Někdo tam patrně stejným sprejem, který použil na hákový kříž u pomníku, zamazal německé nápisy z uvítací tabule na začátku obce. Tentýž pak použil i na zničení dalšího pomníku. „Takže větší akcička,“ soudí pan Luděk, který fotky na internet umístil.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání