Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Místostarosta Vejprt vběhl do plamenů: Zachránil Milana ze střechy, ale nepamatuje si to!

Autor: Helena Lacinová, ČTK - 
24. ledna 2020
05:11

Byl jedním z lidí, kteří ani vteřinu nezaváhali! Místostarosta Vejprt Vlastimír Volín (54) v neděli vběhl do hořícího objektu domova pro zdravotně postižené v jeho obci. Požár si vyžádal osm obětí.

Místostarosta se do hořící budovy vrhl bez dýchacího přístroje, aby zachraňoval klienty domova. „Nadýchal jsem se nějakého bordelu. Hasiči mě venku nutili pít. Tolik vody jsem snad v životě najednou nevypil. V nemocnici jsem dostal inhalaci a nějaké kapačky,“ mávl rukou nad zdravotním stavem. V pondělí ho lékaři propustili a v úterý už byl zase v práci. Za hrdinu se podle svých slov nepovažuje.

Odvážný zásah

V neděli nad ránem místostarostu vzbudila esemeska, že v domově, kde dříve pracoval jako vychovatel, hoří. „Rychle jsem se oblékl a běžel tam. Bydlím nedaleko. Už tam byli vejprtští policisté. S Milanem Suchánkem (velitel Dobrovolných hasičů Vejprty – pozn. red.) jsme bez dýchacích přístrojů vběhli dovnitř,“ vybavil si dramatický moment. „Uvnitř byli lidé, museli jsme je dostat co nejdříve ven. Vím, co to pro ně muselo znamenat. Někteří zkoprněli a nedomýšleli, že se nadýchají kouře,“ řekl. „Otevírali jsme okna, některá jsme rozbili, aby se prostor oddýmil,“ popsal.

Video  Starostka Vejprt o požáru: Hořet začalo v jednom z pokojů  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

Dům byl plný kouře, nebylo skoro nic vidět. Hasiči v dýchacích maskách vyváděli další ohrožené klienty domova, některé vynášeli. „Prý jsem pro jednoho muže vlezl na střechu a odvedl ho pryč. Tenhle moment si vůbec nevybavuji. Připisuji to adrenalinu a nadýchání toho bordelu. Dnes (v úterý - pozn. red.) mi byli z domova poděkovat, že jsem ho ze střechy odvedl,“ dodal Volín. Podle zjištění Blesku díky němu žije Milan V. (53).

Klientům teprve dochází, že přišli o kamarády

Příčinou nedělního tragického požáru ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém zemřelo osm lidí, byla manipulace s ohněm. Policisté při vyšetřování příčiny vzniku požáru vyloučili technickou závadu. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za tento čin hrozí případnému pachateli až osm let. Policisté také vyloučili, že by viníkem byl někdo zvenčí, kdo by neměl přístup do objektu.

Klienti domova, kteří přežili a z nemocnice je zdravotníci propustili, se vrátili do Vejprt. „Teprve teď jim dochází, co se stalo, že přišli o kamarády,“ řekla starostka Jitka Gavdunová (ODS). „Ptají se na ně, potřebují teď pomoc psychologů,“ uvedla starostka.

Vejprtům na pomoc s řešením následků tragické události poslali dárci v rámci veřejné sbírky 200.000 korun. Pomoci chtějí i okolní obce, milion korun dostane město od Ústeckého kraje. Zaměstnanci krajského úřadu mezi sebou vybrali 70.000 korun, které předali starostce. Památku obětí uctí krajští zastupitelé v pondělí minutou ticha.

Poděkování místostarosty

Hlavně všem děkuji, počínaje dobrovolným hasičem Milanem Suchánkem, policistům, všem hasičům, záchranářům, našim i německým. Všichni odvedli profesionální práci,“ řekl Blesku Vlastimír Volín, který v domově sám sedm let pracoval. „Nebylo to jednoduché ani pro sestry a lékaře v nemocnici. Klienti se jich pořád ptali, kde jsou...“ dodal místostarosta Vejprt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání