Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidiči zneužili záchrannou uličku! Totální bezohlednost, míní dopravní expert

Autor: VaB - 
20. ledna 2020
17:44

Dopravní nehoda dvou nákladních aut na dálnici D8 způsobila v sobotu pořádnou paseku. Dlouhé kolony zbrzdily řidiče na několik hodin. Ti ale tentokrát alespoň vytvořili doslova ukázkovou záchrannou uličku. Jenže mnozí další toho zneužili. „Naprostá bezohlednost," míní dopravní expert Roman Budský. 

Nehoda dvou kamionů zablokovala na několik hodin dálnici D8 ve směru na Prahu. Naštěstí se při ní nikdo nezranil, ale hasiči museli zasypat uniklé provozní kapaliny a postarat se o odstranění následků nehody. 

Před nehodou se začala tvořit dlouhá kolona. Řidiči vytvořili krásnou a ukázkovou záchrannou uličku pro sanitky a další vozidla Integrovaného záchranného systému. Jako obvykle se však našlo mnoho řidičů, kteří se rozhodli ohleduplnost ostatních využít pro svůj vlastní prospěch.

Profackovat na místě!

Na facebookovém účtu dálnice D8 se objevilo video a několik fotografií, na kterých je vidět, jak řidiči osobních aut jedou záchrannou uličkou směrem k nehodě. „Profackovat na místě!“ napsala pod jednu z fotografií uživatelka Martina a nebyla jediná, koho to vytočilo. 

Video  Řidiči zneužívali záchrannou uličku na dálnici D8.  - Facebook Dálnice D8
Video se připravuje ...

Podle dopravního experta z Platformy VIZE 0 je zneužití záchranné uličky bezohledné! „Je to nebezpečné už jen proto, že by mohlo dojít k vzájemné kolizi, zvláště tam, kde stojí kamiony a není přes ně vidět, když hasiči spěchají k místu. Řidič hasičské cisterny jede samozřejmě tak, aby stihl zabrzdit. Ale když proti němu někdo pojede, tak potřebuje další metry navíc a to už se může stát, že to nedobrzdí,“ uvedl Budský. 

Je to velice nebezpečné a bezohledné,“ dodal dopravní expert Budský. Podle komentujících jelo záchrannou uličkou v protisměru několik vozidel za sebou. 

V Česku jen pár korun...

Když někdo zneužije záchrannou uličku v České republice, nevyjde ho to moc draho. „V České republice je to ve správním řízení od 1500 korun do 2500. Pokuta na místě je pak do dvou tisíc,“ uvedl Budský.

V Rakousku a Německu je to ale trochu jinak. „Na rozdíl od států okolo, kde v Rakousku je to až dva tisíce eur a hrozí zde i zákaz řízení. V případě, že někdo omezí sanitku, pro kterou je ulička určená, tak jsou to ještě další poplatky,“ uvedl pro Blesk dopravní expert Roman Budský. 

„Nerespektování uličky v Německu je v závažných případech trestáno pokutou ve výši 320 eur (8 tisíc korun, pozn. red.) a jedním měsícem zákazu řízení. V Rakousku pak v případě nevytvoření záchranné uličky je pokuta 726 eur (18 tisíc korun, pozn. red.)! Pokud ale dojde k omezení záchranářského vozidla, tak je to až 2180 eur,“ upřesnil Roman Budský. V takovém případě by tedy řidiče čekala pokuta v přepočtu až 50 tisíc korun!

Zákon mluví jasně

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích jsou řidič na silnici s nejméně dvěma pruhy povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy. „Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích," stojí v zákoně. 

bizon_pepa ( 20. ledna 2020 19:39 )

Škoda, že expert neřekl, kdy ke zneužití záchranné uličky došlo. Jestli hned po nehodě, tak trestat. Jestli až po několika hodinách, tak už by to žádné zneužití být nemělo. Budský by měl spíš poradit, jak to řešit, aby tam řidiči několik hodin nestáli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání