Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda novináře Kuciaka před soudem: Kočner s Alenou zosnovali popravu, prohlásil svědek

Aktualizováno -
15. ledna 2020
20:05
Autor: shp - 
15. ledna 2020
09:47

Ve středu 15. ledna třetím dnem pokračoval soud s údajnými vrahy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Peter Tóth, exšéf rozvědky a někdejší kamarád Mariana Kočnera podezřelého z objednání Kuciakovy vraždy, svou výpovědí kontroverzního podnikatele potopil. Řekl, že nemá pochyb o tom, že popravu zosnoval právě Kočner a Alena Zs.

* Zoltán Andruskó, který se přiznal ke zprostředkování vraždy, vypovídal v úterý pět hodin.

* Marian Kočner i Alena Zs. jeho výpověď odmítli. Údajná objednavatelka vraždy slova Andruskóa označila za lži.

* Alena Zs. se pohádala v soudní síni se Zlaticou Kušnírovou – matkou zavražděné.

* Středečního projednávání se nemá zúčastnit vrah Miroslav Marček, který se k zabíjení už přiznal, ani Alena Zs., která požádala, aby se dál projednávalo v její nepřítomnosti.

* Exšéf rozvědky Peter Tóth svého bývalého kamaráda potopil v kauze padělání směnek v hodnotě 1,8 miliardy. Jedna ze společností kontroverzního podnikatele je chtěla vyplatit i po TV Markíza.

Prokurátor ve středu vyzval Tótha, ať popíše vztahy s obžalovanými a aby se vlastními slovy vyjádřil ke kauze vraždy Kuciaka a jeho milé. „S Kočnerem se znám od roku 1995. Naše komunikace byla velmi intenzivní,“ prohlásil podle webu Topky.sk. Mluvili spolu často o článcích v dobách, kdy byl Tóth novinářem. „Někdy se mu moje články líbily, někdy nelíbily. Nestýkali jsme se však pravidelně, ale naše vztahy byly přátelské,“ vypověděl. Svědek pak řekl, že má v rodině vážně nemocného příbuzného.

Podnikatel chtěl založit politickou stranu

„Marian Kočner tehdy projevil velkou empatii a chtěl pomoci, ale nebylo to v jeho silách. Potom přišel s tím, že by chtěl založit politickou stranu. Chtěl, abych byl předsedou jeho politické strany, ale já jsem neměl žádné politické ambice a nechtěl jsem se ucházet o žádnou volenou funkci. Tak jsem mu řekl, že z mé strany ten zájem není. I jsem mu naznačil, že jsem v jedné jmenované funkci byl a neopadlo to nejlépe. Ale řekl jsem mu, že bych dokázal zformulovat program politické strany, případně vymyslet její strukturu,“ pokračoval Tóth.

Tóth prohlásil, že za ním sám Kočner přišel s požadavkem na sledování novinářů. Vytvořil podle něj seznam 28 novinářů, kteří měli být pozorováni. „Marian Kočner mi potom přinesl obálku, ve které byly vztahové diagramy k těm novinářům,“ vypověděl Tóth. Materiály si ofotil a poté skartoval. Na nákup techniky a kamuflážních prostředků měl od Kočnera dostat v přepočtu milion.

Pomocníci při sledování novinářů

Všechny tyto prostředky jsem odevzdal Miroslavovi Kriakovi,“ dodal Tóth s tím, že dotyčného požádal o pomoc s úkolem od Kočnera. Kriak pak sehnal další dva pomocníky – Štefana Mlynarčíka a Juraje Škrípa. Výpověď přivedla svědka nakonec k Jánu Kuciakovi. „Marian Kočner si mi stěžoval, že je Ján Kuciak vůči němu zaujatý a někdo ho vůči němu poštval a někdo ho proti němu popichuje,“ řekl. „Protože jsem nebyl zaangažovaný v obchodních aktivitách Mariana Kočnera, nevěděl jsem ani o převodech v Donovalech. Měl jsem tendenci Marianu Kočnerovi věřit a myslel jsem si, že může být novinář vůči němu zaujatý. Měl jsem pocit, že po roce 1998 se Marian Kočner změnil, bohužel jsem se mýlil,“ dodal.

Jedním ze sledovaných novinářů byl i Ján Kuciak. Ukázalo se však, že je bez poskvrny. „Nic nenaznačovalo tomu, že by měl pan Kuciak nějaké nadstandardní vztahy s politiky, policajty nebo kýmkoliv,“ vysvětlil Tóth. Poté skončil Kočner ve vazbě kvůli několika obviněním.

Kočner se k Aleně neměl

Když byla 28. 9. 2018 zadržena Alena Zs., tak mi Marian Kočner telefonoval z vazby, já jsem věděl z médií, že byla zadržena nějaká Kočnerova tlumočnice z italštiny. Marian Kočner mi tehdy řekl, že ale nikoho v Komárnu nezná a nikdy tam nebyl. Tehdy i mé manželce bylo jasné, že Marian Kočner lže,“ vypovídal dál Tóth.

„Bylo velmi zajímavé jeho chování druhý den v sobotu. My jsme cestovali autem do Krakova a Marian Kočner mi asi pětkrát v ten den telefonoval. Už se vůbec nevěnoval Zs. nebo informaci, že byla nějaká jeho tlumočnice zadržená. Dožadoval se informace, kdy přesně se odevzdávaly podpisové archy na ministerstvu vnitra (za jeho stranu). Tehdy jsem manželce řekl, že si už dělá alibi,“ pokračoval.

Alena Zs. podle Tótha Kočnera nekriticky obdivovala. „Ona ho nejen zbožňovala, ona ho měla velmi ráda,“ řekl s tím, že si myslel, že by mezi nimi mohl být i romantický vztah. O tom, že spolu naplánovali vraždu Kuciaka, nepochybuje. „Nemám nejmenší pochybnosti o tom, že Kočner se Zs. spolu zosnovali vraždu Jána Kuciaka,“ prohlásil podle webu Pluska.sk.

Podnikatelovy vulgarismy

V minulosti byl exšéf rozvědky s podnikatelem na společné dovolené v Chorvatsku. O Kuciakovi se tam vyjadřoval hodně sprostě. „Byly to vulgarismy. Mluvil o něm jako o moulovi a vyje**ném ko**tovi,“ vzpomínal svědek. Tóth taktéž promluvil o tom, jak mu Kočner z vězení posílal motáky prostřednictvím advokáta Andreje Šabíka.

Prokurátor u soudu některé motáky přečetl. „Z toho, co nám bylo oznámené, vyplývá, že pan obžalovaný Kočner se pokoušel ovlivňovat soud,“ prohlásil advokát Zlatice Kušnírové Roman Kvasnica. Tóth potvrdil, odkud motáky získal. „Donesl mi ho pan Šabík. Někdy mi přinesl vzkaz, který byl odtržený od jiného vzkazu, který byl adresovaný někomu jinému,“ řekl Tóth.

Prokurátor po polední přestávce navrhl zapsat věcné důkazy. Jde o dva mobily a pět USB klíčenek. Kočnerův obhájce Marek Para podal námitku. „Pan svědek ve třech různých výpovědích řekl tři různé verze, jak přišel k předmětným důkazům,“ řekl sám Kočner. Tóth trval na svém a tvrdil, že mobily i USB flashdisky jsou ty, které patřily Kočnerovi a jsou na nich souhrnné materiály ze sledování novinářů.

Obhájce Kočnera se ptal Tótha, zda nechová k jeho klientovi nenávist. „Nic takového necítím,“ odpověděl. Svého někdejšího kamaráda se pak v síni ptal sám Kočner na několik otázek. Při rozhovoru si vykali. Po celou dobu soudu se u podnikatele střídaly nálady, chvílemi se smál, jindy byl viditelně rozčilený. Peter Tóth vypovídal osm a půl hodiny.

Ve středu vypovídal také Jozef Dučák spojovaný s kauzou Technopol, na kterou v roce 2017 upozornil právě Ján Kuciak. V násilném převzetí firmy Technopol byl podle něj zainteresovaný i Marián Kočner. Dučák ve své výpovědi zpochybňoval Petera Tótha, svého přítele Mariána Kočnera naopak vyzdvihoval.

Krátce před osmou soudní stání skončilo, další je na programu v pondělí 20. ledna. Začínat se bude v devět hodin ráno.

ohrazenice ( 22. ledna 2020 09:42 )

Co vím tak vražda novináře na Slovensku nikoho moc nezajímá.

Viera Vaňová ( 15. ledna 2020 16:13 )

Ne Erin že dostane přísný trest.ma až moc dobrého právníka a ta Alena to samé ta její obhájkyně ji z toho dostane.

20tina12 ( 15. ledna 2020 15:56 )

A kohopak ještě potopi Kočner?

Viera Vaňová ( 15. ledna 2020 14:57 )

Můj dojem je že kočner z toho vyvázne sice z trestem ale úplně směšným.oni mu vraždu nenásilí tomu nevěřím.a Alena ta její obhájkyně ji z toho vyseká už podle té řeči kterou předvedla.Novinsri jen cumrli jak puk.

verka1 ( 15. ledna 2020 13:22 )

Zavřít a nepoustet mafie... co teď dělá zbytek mafie a kdo je teď boss? Mafie je napojena na politiky. Všechno je to sebranka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání