Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Auta v protisměru: Angličan zemřel na dálnici D7, zmatený senior projel opačně D8

Aktualizováno -
16. prosince 2019
12:50
Autor: VaB, ČTK - 
16. prosince 2019
11:30

Velmi tragická byla neděle na českých silnicích. Řidič fábie z Velké Británie jel po dálnici D7 v protisměru, u Knovízu se pak srazil s dodávkou. Brit na místě zemřel, řidiče dodávky musel ve vážném stavu transportovat do nemocnice vrtulník. Jenže to nebyl poslední podobný případ pro nedělní večer...další řidič v protisměru se objevil i na dálnici D8. 

Angličan ve fábii si pravděpodobně spletl směr jízdy a na dálnici D7 vjel do protisměru, po vzoru anglické jízdy pak vyrazil na Prahu v pruhu na Chomutov. Zmatení řidiči ve správném směru volali na linku 158 a oznamovali řidiče v protisměru.

Policie obdržela podle Richterové před 21:15 na tísňovou linku nejdříve oznámení, že na dálnici jede auto v protisměru. „Minutu na to došlo k dopravní nehodě šesti vozidel,“ řekla Michaela Richterová. Řidič fabie se čelně srazil s řidičem ukrajinské dodávky. 

Video  Angličan jel po dálnici D7 v protisměru, při čelní srážce zemřel. 
Video se připravuje ...

I přes okamžitou profesionální pomoc si nehoda vyžádala jeden lidský život. „Řidič, co jel v protisměru, na místě zemřel,“ uvedla mluvčí. Řidič dodávky utrpěl vážná zranění a vrtulníkem musel být transportován do nemocnice.

Senior v protisměru 

Další řidič v protisměru se objevil na dálnici D8 ve směru na Prahu v pondělí před čtvrtou ráno. Řidiče v protisměru oznámilo na linku 158 opět několik řidičů. Operační důstojníci ze Středočeského a Ústeckého kraje vyslali všechny hlídky, aby uzavřely dálnici a vypátraly auto jedoucí v protisměru. 

Seniora v dacii poprvé zaznamenali řidiči u Nové Vsi. I přes to, že policisté rychle dálnici uzavřeli, došlo k nehodě. Německý řidič, který se seniorovi na 30. kilometru vyhýbal, narazil do svodidel, nehoda se ale obešla bez zranění. 

Video  Zmatený senior jel po dálnici D8 v protisměru. 
Video se připravuje ...

Podle AKTU.cz se policistům zmateného řidiče v protisměru podařilo odchytit o pět kilometrů dál. Senior byl natolik zmatený, že ani nevěděl, kde se nachází. Dálnice byla ve směru na Prahu asi hodinu uzavřená, případ si převzala kriminální služba.   

Co dělat když se dostanete do protisměru?

Pokud se někomu stane, že vjede na dálnici do protisměru, musí okamžitě a co nejlépe dát ostatním řidičům najevo, že je něco špatně, například dálkovými světly a varovnými blinkry. 

„Ihned na to musí o celém incidentu informovat policii a následně vyčkat do jejího příjezdu. Rozhodně se musí vyvarovat jakýchkoliv pokusů o otáčení se, couvání zpět k výjezdu apod. Řidič i případní jeho spolucestující musí na příjezd policistů vyčkat chráněni svodidly mimo těleso dálnice,“ vysvětlil Roman Budský z Platformy Vize nula.

Řidiči, který vjede se svým vozem do protisměru hrozí, že dostane ve správním řízení pokutu až deset tisíc korun. O svůj řidičák pak může přijít na 6 až 12 měsíců. To je ale kvalifikováno pouze v případě, že se nikomu nic nestane. 

zlymikes ( 16. prosince 2019 12:13 )

Ten anglán nepřekvapuje , tam se jezdí vlevo, tedy i na dálnici se tak najíždí. Ale už by si naši úředníci měli vzít příklad z čoboláků a pořádně to nechat označit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání